Presenten una querella contra Ximo Puig per la gestió de la crisi sanitària

Simpatitzants del partit polític Vox estan darrere de la demanda
Ximo Puig en una compareixença en les Corts | EFE

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha sigut objecte d'una querella criminal davant del Tribunal Superior de Justícia del territori valencià per un suposat delicte d'«abandó de les seues obligacions respecte al servici públic de vetlar per la salut i protecció dels seus conciutadans».

Segons consta en la citada querella, a la que ha tingut accés EFE, els demandants asseguren que Puig, «en la seua frivolitat i imprudència greu, ha anteposat els seus interessos electorals i polítics a la salut ciutadana amb clara desatenció del seu deure com a màxima autoritat del territori valencià».

Els promotors de la querella, segons han explicat ells mateixos a EFE, són simpatitzants del partit polític Vox, que actuen a títol personal com a acusació popular, i un d'ells és metge jubilat. En el text presentat es fa un relat de les principals fites de la propagació del coronavirus en Espanya i en el territori valencià, amb la xifra de contagiats i morts en cada moment.

«No ha existit total transparència»

Se cita l'article 409 del Codi Penal per a concloure que «no ha existit una total transparència en la presa de decisions pel querellat, els seus consellers i el gabinet de crisi». «Considerem que s'ha produït una omissió intencionada del deure de vetlar per la seguretat, salut i higiene dels habitants valencians».

D'altra banda, s'apunta a l'existència d' «indicis sobre instruccions verbals als professionals de la sanitat del territori valencià summament greus. S'està desaconsellant l'ingrés en els centres hospitalaris de les persones amb símptomes de COVID-19 d'avançada edat, que estan morint en les seues cases o en les residències».

Al seu judici «ens trobem davant d'un atemptat a la integritat moral de les persones majors que han contribuït a la creació i sosteniment del nostre estat de benestar, circumstància especialment humiliant i repugnant sens dubte. I que suposa un abús injustificat per part del govern autonòmic i dels funcionaris públics».

Continuen dient que «tot això ens porta a tindre l'índex d'afectació en el sector sanitari més elevat del món, el que promou que els malalts d'altres patologies no vulguen acudir als centres sanitaris». Finalment, reclamen que es prenga declaració al ministre de Sanitat, Salvador Illa, i a la consellera de Sanitat, Ana Barceló, entre altres alts càrrecs de la Conselleria.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La última advertencia de la OMS sobre el coronavirus podría cambiarlo todo" "Ja hi ha data per a l'examen d'obtenció del Batxillerat per a majors de 20 anys"