Ximo Puig anuncia el Pla Resistix, de 340 milions d'euros, per a recolzar als quatre sectors més afectats

La pandèmia i les conseqüents restriccions de mobilitat social han afectat a quatre sectors clau de l'economia valenciana
L'objectiu és minimitzar els danys | Ajuntament de Reus

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el pla Resistix, dotat amb 340 milions, per a ajudar als quatre sectors més afectats per les restriccions a la mobilitat social: l'hostaleria i els allotjaments turístics, la restauració, l'activitat turística (agències de viatges o operadors) i activitats d'oci.

Puig, que ha detallat este pla de xoc després de reunir-se amb els agents socials (CEV, CCOO i UGT) en el Palau de la Generalitat, ha qualificat este pla d'ajudes parèntesis per a la situació excepcional actual, onze dies després de les últimes restriccions adoptades en el territori, i orientat a minimitzar els danys en els sectors més vulnerables.

Ha justificat que estes ajudes es dirigixen a estos sectors atés que l'hostaleria representa pràcticament la mitat dels treballadors que continuen en ERTO i dels autònoms amb prestació de cessament d'activitat, i que des de l'inici de la pandèmia són els que concentren el 30% de la pèrdua de valor afegit i el 50% de la destrucció d'ocupació.

Els 340 milions del pla, que beneficiarà a 21.000 empreses i 43.000 autònoms, seran aportats en un 82% per la Generalitat, i la resta per un Fons de Cooperació Municipal Covid que es crearà en els pròxims dies amb un mínim de 120 milions i en el que s'inclouran també ajudes a l'artesania o el comerç no sedentari.

El pla consisteix en ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERO, ajudes a sectors amb perjudici sostingut, nous instruments financers del Banc de la Generalitat i aportació d'un Fons de Cooperació Municipal.

Mesures principals

Comprén diferents mesures principals: 80 milions d'ajudes directes per a cobrir quotes a la Seguretat Social de 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors més afectats; 8 milions per a complementar la prestació de la Seguretat Social ja rebuda per als 26.000 autònoms més afectats pel tancament total d'activitat o per la reducció dràstica d'ingressos; i 17 milions per a ajudar als 48.000 treballadors que segueixen en ERTO i perceben un salari reduït.

El pla també donarà suport a les activitats d'oci i entreteniment, amb especial atenció a l'oci nocturn (sales de festa, discoteques, pubs, teatres) per la restricció sostinguda durant estos mesos, que es beneficiaran de les ajudes del Fons de Cooperació.

Per a aportar liquiditat i solvència a les empreses durant este any s'habilitaran dos nous instruments de finançament empresarial del banc públic de la Generalitat en condicions favorables.

D'una banda, una línia de préstecs bonificats de fins a 750.000 euros per a empreses vinculades a l'oci, l'allotjament, la restauració i activitats connexes, amb ajudes bonificables, amb la que pretén mobilitzar 50 milions d'euros.

A demés, hi haurà una línia de préstecs participatius de fins a 800.000 euros per a empreses que estiguen en una situació financera límit i que abans de la pandèmia eren viables (altres 50 milions).

Salvar empreses i famílies

El president, que ha recordat que la Generalitat ja ha atorgat mil milions d'ajudes per a fer front a la pandèmia, ha assegurat que la prioritat és «salvar vides, salvar empreses i salvar famílies» i tot això ha de fer-se de manera simultània «sense ajornar la recuperació per a després del coronavirus perquè seria massa tard».

Ha destacat el diàleg social existent en la Comunitat que propícia acords, i en este sentit el president de la patronal CEV, Salvador Navarro, ha assenyalat la capacitat de l'Administració autonòmica, local i provincial de Â«unir-se a favor dels sectors més perjudicats» i de la patronal i els sindicats per a eixir d'esta situació.

Per part seua, el secretari general de CCOO PV, Arturo León, ha assegurat que el pla és un salvavides, un pas cap a l'objectiu de reactivació econòmica, i ha ressaltat l'acord social Alcem-nos, l'execució del Pressupost de la Generalitat i els fons europeus per a transformar el model econòmic.

Des d'UGT PV, el seu secretari general, Ismael Sáez, ha assenyalat que quan es posen recursos és senzill conseguir acords i l'acord entre totes les parts, si bé ha apuntat que la negociació col·lectiva en l'hostaleria de València i Castelló està estancada i ha fet una crida als empresaris sobre este tema.

En els pròxims dies s'articularà la norma i s'especificarà com poder obtindre les ajudes que recull el pla de xoc, ha indicat Puig, que ha afegit que en el cas dels ERTO seran 150 euros al mes en una ajuda única de dos mesos.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Comença la vacunació de les segones dosis en el territori valencià" "Sanitat investigarà a l'alcalde de la Nucia i a un regidor per haver-se vacunat"