Sanitat alerta de què este medicament no està indicat per a embarassades

Pot provocar malformacions en els llavis i el paladar dels bebés
Llavi leporí i fenedura palatina | Viquipèdia

 

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) alerta als professionals sanitaris de què l'Ondansetró pot provocar problemes durant l'embaràs. L'ondansetró és una substància medicinal que s'utilitza per a previndre els vòmits i les nàusees causats per alguns tractaments mèdics. Especialment, es recepta per als vòmits causats per la quimioteràpia i la radioteràpia, o el tractament posterior a una operació.

Després de descobrir que també es prescriu, tot i que no està autoritzat, per al tractament de la hiperèmesi gravídica (vòmits incontrolables durant l'embaràs que provoquen, fins i tot, deshidratació i pèrdua de pes), a més de per a vòmits més lleus durant l'embaràs, el Comitè europeu per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància (PRAC), ha fet una nova revisió dels riscos que té el fàrmac per a les dones que estan esperant un fill.

D'esta manera, s'ha pogut concloure que «en fills de mares que van rebre Ondansetrón durant el primer trimestre d'embaràs, existix un lleuger augment de risc de defectes de tancament orofacials», segons ha indicat la mateixa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. Es tracta de malformacions físiques en els llavis i el paladar, que poden provocar infeccions d'oïda i problemes per a parlar i menjar. Tot i això, «els resultats del conjunt d'estudis disponibles no són concloents sobre el risc de malformacions cardíaques a causa de la inconsistència dels resultats i a l'heterogeneïtat dels diversos estudis».

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha insistit que este medicament no està indicat per a tractar a dones embarassades i que s'ha d'evitar el seu ús especialment durant el primer trimestre de gestació. A més, l'organisme també ha apuntat que és important informar a totes les pacients que prenguen el medicament i estiguen en edat fèrtil del risc que podrien patir els seus fills i, per tant, recomanar-los l'ús de mesures anticonceptives eficaces.

A més a més, este organisme ha informat de què la fitxa tècnica i el prospecte de tots els medicaments que continguen esta substància s'actualitzaran per a incorporar esta nova informació. Encara està previst avaluar el risc de malformacions congènites associades a l'administració durant l'embaràs de la resta de principis actius de l'ondansetró. 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Guia per deixar de rebre propaganda electoral per correu" "📩 Canvis obligats en les eleccions del 10-N"