Sanitat definix els grups de població que rebran la vacuna en tres fases a partir de gener

Illa sotmetrà el pla de vacunació de nou al Consell Interterritorial
La vacunació començarà en gener | cedida

El ministeri de Sanitat ja ha definit els 15 grups de població en els que dividir el total dels ciutadans espanyols i que aniran rebent la vacuna a partir del gener i fins a l'estiu. D'eixa forma ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a on ha apuntat que els primers quatre grups que seran vacunats, de forma voluntària, entre gener i principis de març són el personal sanitari, les persones que viuen en residències, els treballadors d'estes residències i els grans dependents.

En total, en esta primera fase es calcula que es podran vacunar un total de 2,5 milions de persones. La segona fase tindrà lloc entre març i principis de juny, i la tercera, en la que es preveu que la vacuna arribe a tota la població, es durà a terme als mesos d'estiu. A demés dels quatre grups que seran vacunats a la fase 1, n'hi ha 11 més, però el Ministeri apunta que es definirà quins entren a la fase 2 i a la 3 depenent de la informació i la disponibilitat de les vacunes. «Serà una decisió flexible segons evolució del procés de vacunació», ha afirmat el ministre.

Els altres grups que acabaran a la fase 2 i 3 són: persones en situació de risc, a on entrarien els majors de 64 anys; persones que viuen o treballen en comunitats amb entorns tancats; persones vulnerables per situació socioeconòmica; persones amb treballs essencials; personal docent; població infantil; adolescents; població adulta; població que viu en zones afectades per possibilitat de brot; embarassades i mares en lactància; i persones que ja tenen immunització.

El ministre ha informat que els grups han estat dissenyats en funció del risc de mortalitat, risc d'exposició, risc d'impacte socioeconòmic i risc de transmissió. El pla de vacunació serà sotmès a avaluació del Consell Interterritorial que es reunix este divendres i posteriorment al criteri de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients. Per això, ha dit: «És una estratègia que s'anirà actualitzant per a reduir la mortalitat amb eficàcia i protegint els grups més vulnerables», ha dit.

La vacunació no serà obligatòria

Davant de la preocupació de certa part de la població, Illa ha apuntat que la vacuna «no serà obligatòria». «Tots els experts diuen que la millor decisió és que siga una vacuna voluntària». Sanitat farà una campanya «per a explicar a la ciutadania els avantatges de la vacunació» i de moment no es planteja establir requisits de vacunació per a accedir a espais com escoles o hospitals.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"URGENT: 274 localitats valencianes amb casos de coronavirus en els últims tres dies" "Plantegen celebrar cavalcades «estàtiques» i desaconsella les carreres populars"