Sanitat obre la porta a administrar la vacuna d'AstraZeneca també a la gent major

Darias celebra que la resta de vacunes «són segures i eficaces»

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La vacuna d'AstraZeneca podria ampliar la seua franja d'edat si l'assaig considera que és segura   | Salut

El Ministeri de Sanitat no descarta ampliar la franja d'edat de la població que pot rebre la vacuna d'AstraZeneca (limitada de moment als menors de 55 anys) si l'assaig que la farmacèutica duu a terme en els EUA avala l'eficàcia. Els resultats podrien estar disponibles a principis de març.

L'executiu espanyol reacciona a l'anunci que hui ha fet l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que recomana la vacuna per a la gent major perquè veu «probable» que els protegisca del Covid-19. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha celebrat, d'altra banda, que després d'administrar més de 2,2 milions de dosis de les tres vacunes disponibles fins ara no hi ha hagut «cap reacció adversa». «Les vacunes són segures i eficaces», ha afirmat.

En la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut dels dimecres la ministra ha estat interpel·lada en diferents ocasions sobre el perquè el govern espanyol no amplia la franja d'edat als 65 anys, seguint el model que aplica Alemanya o les recomanacions de la mateixa Agència Europea del Medicament (EMA).

«A partir del segon trimestre l’arribada de vacunes serà considerable»

«Sabíem que el primer trimestre l'arribada de dosis seria més limitada i per això calia definir grups», ha indicat la ministra. «També sabem que a partir del segon trimestre l'arribada de vacunes serà considerable», ha afegit. «El pla de vacunació està basat en robustos criteris ètics», ha defensat, per a recordar tot seguit que un dels factors associats al coronavirus és l'edat i que, per això, s'ha «prioritzat» la gent major de les residències.

Sobre l'arribada de vacunes, ha assegurat que este dijous n'arriben 228.000 més d'AstraZeneca, que seran distribuïdes a les comunitats entre divendres i dissabte. Amb estes, Espanya haurà rebut esta setmana al voltant d'un milió de dosis de les tres vacunes autoritzades, segons els càlculs de la ministra. Daria també ha subratllat que probablement durant el mes de març l'EMA avaluarà la vacuna de Janssen, que si és aprovada podria arribar a Espanya en abril, tal com estipula el contracte signat amb esta farmacèutica.

Darias ha reiterat que les xifres de la pandèmia marquen una bona evolució tot i que la situació continua amb molt risc. En este context ha assegurat que la «immensa majoria» de les Comunitats Autònomes han manifestat en la reunió del Consell Interterritorial que preveuen mantindre les restriccions actuals.

També ha explicat que fins ara s'han registrat 550 casos de la soca britànica. Es calcula que pot tindre una incidència d'entre el 10 i el 15% en l'Estat, tot i que la distribució «no és homogènia». De la variant sud-africana fins ara se n'han confirmat dos casos, i de la brasilera, un.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari