Els naixements d’espècies en perill d’extinció són sempre un motiu de celebració per a tots els amants de la natura. Per això, Bioparc València ha celebrat l’aniversari del jove goril·la Félix, que s’ha convertit en un símbol d’esperança per a la comunitat conservacionista dedicada a protegir la biodiversitat, el veritable tresor natural del nostre planeta.
En un comunicat oficial, Bioparc ha destacat que aquesta celebració representa un important assoliment i reconeix la gran tasca que realitza el personal en els diversos programes internacionals de conservació ex situ, als quals el parc participa activament. Les col·laboracions de la Fundació Bioparc en zones clau per a la biodiversitat reforcen aquests esforços.
El nom de Félix, un homenatge a la figura emblemàtica de Félix Rodríguez de la Fuente, recorda les seves contribucions a l’amor per la natura, mentre es commemora el 45è aniversari de la seva mort.
Per a l’ocasió, l’equip de primats ha creat un ambient festiu amb decoracions colorides, paquets sorpresa i un deliciós pastís de fruita i verdura, que inclou les preferències del goril·la, com carlotes, apis, enciam, pinyes i maduixes. Aquesta festiva ambientació ha captivat tots els membres de la família de goril·les, incloent a Mambie, Ali, Fossey, Nalani i les seves cries Ebo, Virunga, Pepe i el celebrat aniversari.
A més, la celebració ha inclòs la participació d’una altra família especial, els mangabeys de coronilla blanca, una convivència excepcional entre espècies també en perill d’extinció, conforme a la Llista Roja de la UICN.
Durant aquesta primavera, el Bioparc s’ha convertit en un pol d’atracció per a turistes i grups escolars, consolidant-se com a referent d’oci responsable i un dels millors parcs d’animals del món.
Els assistents han pogut presenciar aquest esdeveniment singular, que proposa una reflexió sobre la necessitat de protegir la natura.
És destacable l’esforç conjunt de Bioparc València i Fuengirola per la preservació del goril·la occidental de plana (Gorilla gorilla gorilla), ja que alberguen el grup més nombrós d’Espanya i contribueixen al programa de conservació (EEP) per assegurar la seva supervivència amb criteris científics.
La Fundació Bioparc ha impulsat l’Ebo Forest Research Project a Camerun, un exemple dels projectes enfocats a la recuperació de les selves, tenint en compte que aquests grans primats han perdut un 80% de la seva població global en els darrers 60 anys, majoritàriament a causa de la caça furtiva, tant per la seva carn com per al comerç de cries.
Entre altres amenaces, la transmissió de malalties d’humans als animals, com l’ebola, ha causat danys significatius en la població de goril·les, amb una mortalitat estimada d’un de cada tres individus contagiats en els anys 2000. A més, la desforestació, la mineria, l’expansió urbana i la crisi climàtica estan acabant amb les selves on viuen aquests animals.