La forta pujada de la tarifa de la llum es ‘menja’ la rebaixa de l'IVA

El preu de l'electricitat en la primera meitat del mes ha pujat un 11% respecte al mes de juny i triplica el preu de juliol de l'any passat

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denúncia que el preu de l'electricitat no dona treva i durant la primera quinzena del mes de juliol s'ha elevat a 91.86 €. El que suposa un increment de l'11% enfront dels ja molt elevats preus de l'electricitat el mes de juny i que triplica el preu aconseguit al juliol del passat any 2021. Per qual este serà el mes amb el preu de l'electricitat més car.

OCU denuncia que, si es mantenen els actuals preus de l'electricitat i res indica que vaja a succeir el contrari, la factura mitjana de les llars amb la tarifa regulada PVPC s'elevarà fins als 72,2 €.

La factura mensual de 72,2 € suposa un increment del 5% respecte al mes anterior (68,8 €) però es dispara en un 17% respecte a la factura pagada durant el mes de juliol de 2020 (55.7 €). OCU assenyala que sense la reducció de l'IVA del 21 a 10% que de manera transitòria s'aplica fins a final d'any la factura s'haguera elevat fins als 79,4 €.

Este increment de preus que té com a protagonistes una vegada més a l'encariment del gas natural (i no hi ha perspectives que baixe) i els drets de CO₂ que segueix la seua carrera alcista ja fregant els 55 euros, però sobretot al sistema oportunista de fixació de preus que facilita que tecnologies com la hidràulica que generen electricitat amb baixos costos, aprofiten de manera sistemàtica els elevats costos dels seus competidors per a fixar preus desproporcionats.

El resultat és que una llar espanyola acumula durant 2021 (de gener a juliol) una factura de 469,64 euros enfront dels 381,28 euros que una llar mitjana acumulava en el mateix període del passat any. Una factura acumulada un 23% més elevada (88,37 euros).

Este increment de factura impacta de manera directa a les llars que tenen contractada la tarifa regulada PVPC, i a altres tarifes indexades al mercat majorista, però OCU ha detectat també un fort increment de preus en moltes de les ofertes que les comercialitzadores ofereixen per a nous clients amb la característica addicional que cada vegada són més les ofertes que manquen del compromís de mantindre el preu contractat durant un període concret de temps (anual).

Els contractes recullen la possibilitat d'actualitzar preus quan l'empresa ho estime oportú amb un preavís.

Per tot això, OCU demana una vegada més al Govern i la CNMC que acceleren la presa de mesures eficaces que reduïsquen el preu de l'electricitat per a alleujar la situació de les llars, especialment els més vulnerables. 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Nou rècord històric del preu de la llum" "Cinc consells per a planificar unes vacances segures"