Un fàrmac de 2 euros és l’esperança per als pacients crítics amb Covid

Investigadors del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (CNIC), segons pública la revista Journal of American College of Cardiology, han descobert que un fàrmac de tot just 2 euros pot ser un revulsiu en pacients amb COVID crítics.

Segons l’AgènciaEspanyola de Medicament i Prtoductes Sanitaris

El medicament en qüestió és Metropol que, segons l’Agència Espanyola de Medicament i Productes Sanitaris, està indicat per a diferents patologies cardíaques. Entre les indicacions terapèutiques, per a la hipertensió, angina de pit, palpitacions o prevenció de la mort cardíaca.

D’acord amb la AEMPS, la dosi d’este fàrmac ha de ser personalitzada segons les necessitats del pacient i ajustada per a evitar una contraindicació. Un dels efectes secundaris del medicament si no se segueixen les pautes del facultatiu és la bradicàrdia.

Què és la bradicaria?

La bradicàrdia és el descens de la freqüència cardíaca normal. Si el cor d’un adult sa batega entre 60 i 100 vegades per minuts en estat de repòs. En canvi, si pateix bradicàrdia, batega menys de 60 vegades per minut.

El cervell i altres òrgans no reben el suficient oxigen, la qual cosa provocarà, entre altres símptomes, fatiga, dolors en el pit o dificultat per a respirar.

Metropol, l’esperança de la Covid

El doctor Borja Ibáñez, cardiòleg de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz de Madrid, al costat del seu equip, van ser els responsables d’esta troballa. El medicament, que funciona com a beta-bloquejant tradicional, té un efecte sobre el neutròfil hiperactivat, com ocorre per exemple en l’infart.

Ho explica així el principal investigador. “Aleatoritzem a 20 pacients amb Covid-19 severs i recentment intubats a metoprolol intravenós (15 mg diaris durant 3 dies) o control (sense rebre metoprolol)».

«Estudiem l’infiltrat inflamatori en el líquid broncoalveolar abans i després del tractament, així com l’evolució clínica en termes d’oxigenació i dies sota ventilació mecànica“, compte.

El tractament d’este medicament, via intravenosa de 15 mil·ligrams/dia durant 72 hores, té efectes molt positius, com ho explica el doctor Eduardo Oliver. “Reduïa significativament la infiltració de neutròfils en els pulmons i millorava l’oxigenació dels pacients”.

No obstant això, encara que es tracta d’una esperança en plena cinquena ona de la pandèmia, el doctor Ibáñez creu que «hem de ser cauts, ja que es tracta d’un estudi pilot inicial».

«Hem observat que el tractament amb metoprolol en este context clínic és segur, s’associa a una reducció molt significativa de l’infiltrat inflamatori alveolar pulmonar, i això sembla derivar en una millora molt ràpida de l’oxigenació dels pacients”, diu l’investigador.

2 euros al dia de tractament

El Metropol destaca, a més, pel seu baix cost, menys de 2 euros al dia. El fàrmac és segur i de fàcil accés, com matisa el director del Centre Nacional de Recerques Cardíaques.

El doctor Ibáñez recalca que este medicament «podria ser usat en pacients joves» ingressats en l’UCI per «la seua alta seguretat, disponibilitat i efecte biològic tan robust”.

«Encara que l’estudi és pilot i ha de confirmar-se en un assaig més grans».

“L’efecte del metoprolol sobre la hiperactivació de les cèl·lules inflamatòries que juguen un paper central en el SDRA és exclusiu d’esta beta-bloquejant”, explica un altre dels autors de la recerca, Agustín Clemente-Moragón.

ÚLTIMES NOTÍCIES