Saps si eres negacionista?


Rebre les notícies de València Diari

“Soc negacionista i és una postura que porte amb el cap ben alt”, es reafirmava este diumenge el cantant Miguel Bosé. Com ell, milers de persones s’han oposat des que el virus apareguera en les nostres vides a la pròpia existència de la covid-19, a les mesures de prevenció, i fins i tot, al multimilionari Bill Gates, acusat de ser el líder d’esta gran “conspiració mundial”.

La pandèmia ha fet aflorar estos corrents del ‘NO’ a les que, en els últims mesos, s’han anat sumant cada vegada més adeptes. Segons la RAE, ser negacionista és, en definitiva, mostrar una actitud que consisteix en la negació de determinades realitats i fets naturals rellevants.

En ciència, ha sigut definit com l’oposició a conceptes bàsics, acceptats i fortament secundats per l’evidència que formen part del consens científic en favor d’idees que són radicals i controvertides.

Rebuig com a element comú

 

L’element comú es troba en el rebuig, encara que els corrents que sostenen estos arguments són variades i qüestionen des del creacionisme i la Teoria de l’evolució fins a l’Holocaust, passant per la crisi climàtica.

Ara, la pandèmia ha impulsat de nou a diferents grups de persones a manifestar-se en contra de l’existència del coronavirus, a qüestionar l’origen de la malaltia —assegurant que va ser creada en un laboratori amb la col·laboració de governs mundials—, o a assenyalar al fundador de Microsoft com a líder d’una conspiració mundial que pretén inocular microxips a la població a través de les vacunes.

La vacunació ha sigut sempre una de les grans qüestions que ha generat més debat i ha donat lloc a teories conspiratives. Espanya ha sigut tradicionalment un dels països de tota la Unió Europea més predisposats a esta, com avalen les investigacions dutes a terme tant per la Comissió Europea com per diferents Hospitals Universitaris.

 

Líders mundials, referents negacionistes

 

Però no sols les vacunes s’han emportat l’escepticisme dels negacionistes. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de les grans protagonistes de l’any, tampoc s’ha deslliurat dels atacs dels qui sospiten que està al servei de les grans empreses.

Per part seua, Miguel Bosé tampoc ha sigut l’únic altaveu d’estes teories. Presidents de grans potències com Donald Trump als Estats Units, Jair Bolsonaro al Brasil o López Obrador a Mèxic han llançat missatges en este sentit des de l’inici del brot, minimitzant els seus efectes i qualificant d’“histèria” o “fantasia” l’emergència sanitària. Enfront de tots ells, la ciència no cessa en la seua obstinació de continuar salvant vides.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies