Ómicron pot ser el principi de la fi de la pandèmia: així conviurem amb el virus

 

El 2 de novembre, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertava de la presència d’una nova variant i batejada posteriorment com Ómicron. És la cinquena versió del virus SARS-CoV-2, i la societat i l’economia van tornar a sacsejar-se de nou.

El comportament d’Ómicron fa que alguns experts defensen que aquesta variant marcarà un abans i un després en la pandèmia. Probablement l’any que ve continuem vivint noves ones però anirem a un escenari centrat en la vacunació i, cada vegada, amb menys mesures i restriccions.

 

Brots ràpids

 

Sud-àfrica informava de brots aïllats que tenien una característica nova: una ràpida i elevada incidència.
Les mutacions d’Ómicron disminueixen alguna cosa l’eficàcia de les vacunes actuals, però aquestes continuen fent el seu treball.

En tot just 4 setmanes des de la seua primera caracterització a Sud-àfrica s’ha fet predominant, a més de Sud-àfrica, al Regne Unit. A Espanya, Ómicron és hui responsable del 50% dels contagis a Madrid i Barcelona, i es convertirà en dominant en escassos dies o setmanes en tot el país.

Alemanya encara resisteix a Ómicron, però al gener ja compten les seues autoritats sanitàries amb una explosió de contagis pel fet que serà també la predominant. Entrem en 2022 en l’era d’Ómicron en el món.

La raó per la qual una variant predomina sobre unes altres, segons els experts, són els factors ambientals, probablement. Alfa es dissemine per Europa però mai per Sud-àfrica. Sud-àfrica va patir un brot de beta a la fi de 2020, però no va arribar a ser el cep predominant. Delta va ser detectada a l’Índia per primera vegada i es va convertir en la causant de noves ones a tot el món, fins hui.

Fa a penes quatre setmanes ens preguntàvem si Ómicron seria capaç de desplaçar a Delta, i ara ja sabem que ha fet un tomb a la pandèmia, incrementant els contagis fins a nivells mai vistos, i disminuint la seua gravetat.

 

Ómicron: més diferent que cap altra

 

Ómicron és la variant més diferent fins ara. Entra millor en les cèl·lules eucariotes i evita els anticossos amb més eficàcia que els seus parents pròxims, com a Delta. Però un 97% del seu genoma és el de la variant original de Wuhan, i les Cèl·lules T de les persones són eficaces en el seu defensa, diuen els experts.

 

“Jugar-nos-ho tot a les vacunes seria un gravíssim error”

 

Les persones completament vacunades i amb dosis de reforç estan en disposició d’afrontar millor la seua defensa. Entrar millor en les cèl·lules i evitar alguna cosa més els anticossos és la combinació que està fent disparar els contagis en el món. I ens ha recordat que el SARS-CoV-2 no s’anirà sense presentar batalla, abans de convertir-se en una mica més que un refredat.

Els estudis posats en marxa confirmen que la nova variant ha seguit el camí predit pels epidemiòlegs: la idea és que la COVID-19 es convertirà en una malaltia endèmica en el món occidental.

Per a això seria similar al refredat, causat per un Rinovirus, uns símptomes en la seua majoria autolimitats que poden incloure febrícula i mal de cap que en 2 o 3 dies es resol.

“No podem jugar-nos-ho a tot a les vacunes perquè seria un gravíssim error. L’estratègia de jugar-li-ho tot a la vacunes no sembla la més encertada perquè les persones amb segones i terceres dosis no són 100% immunes”, apunta Alfredo Corell, Catedràtic d’immunologia de la Universitat de Valladolid.

No obstant això, l’avanç d’aquesta nova variant podrà marcar un abans i un després en la nostra manera de viure en pandèmia. “El virus en si no desapareixerà. Probablement, passa a tindre un patró de transmissió sota causant brots ocasionals entre les poblacions menys vacunades. Esperem que això siga el pas final”, indica Mike Ryan, Director Executiu d’Emergències de l’OMS.

 

Col·lapse de l’atenció primària

 

Davant un escenari de molts contagis lleus, l’Atenció Primària i les farmàcies s’omplin de persones que volen un diagnòstic.

Ómicron ens recorda que a casa es pot estar i aïllar-se, i llevat que els símptomes siguen severs, és millor estar confinat.

Com afectarà l’activitat de les empreses és una preocupació. França tem un col·lapse de serveis essencials per a gener de 2022, i les baixes es multipliquen cada dia, batent nous rècords de contagis diaris en tots els països.

La realitat és que s’estan observant símptomes lleus, encara que continuen les hospitalitzacions per l’elevat número, però també les altes hospitalàries són més ràpides i no hi ha col·lapse per ocupació de llits. En les UCIs d’algunes Comunitats Autonomes. Sí que hi ha preocupació, i ja superen un terç dels llits de vigilància intensiva.

La probabilitat de pneumònia bilateral, freqüent en la COVID-19 causada per Delta que ingressen en hospital, és molt infreqüent amb Ómicron.

Amb tot, molts contagis significa més persones en risc d’hospitalització i mort. I encara que ho desitgem, Ómicron encara no causa una COVID-19 similar a un refredat comú de manera general.

 

Mesures per a la fi de la pandèmia: formatge gruyère

 

Com han assegurat els experts, les mesures eficaces contra la COVID-19 són com un formatge gruyère.  L’“estratègia del formatge suís” explica que cada forat és espai lliure per al contagi i per a impedir el mateix cal treballar en totes les capes; si una mesura falla pot resultar eficaç altra.

Màscares, distància, higiene, espais tancats, vacunació, reforç amb noves dosis…i volta a començar. L’estratègia “Do-it-all” (“fer-ho tot”) està sent impulsada per diferents grups d’epidemiòlegs i recomanada per l’OMS.

Si se segueix amb aqueixa estratègia de manera completa, estaríem en disposició d’acabar amb la pandèmia en 2022, deixant-la com un procés respiratori infecciós comú a altres virus.

En aquest final desitjat podria ser un accelerador una nova vacuna per a mediats de 2022 amb major eficàcia sobre la variant predominant, i que Ómicron es quede una llarga temporada fins a ser acorralat. Això sí, Delta va començar a detectar-se a la fi de 2020 a l’Índia, per la qual cosa hauríem d’estar lliures d’una nova VOC dominant durant un any, almenys.

En aquest temps podrien les noves vacunes eficaces arraconar al virus. Encara que Ómicron ha tornat a sorprendre l’ésser humà, potser en 2022 podem sorprendre nosaltres al SARS-CoV-2. Un desig per a 2022 i tot un regal de Reis Mags.

ÚLTIMES NOTÍCIES