El test d’antígens per saliva detecta dos dies abans un positiu per ómicron que el nasal

 

Un estudi liderat per la metgessa i investigadora de la Universitat de Washington, els EUA, Blythe Adamson, ha demostrat que la nova variant del coronavirus, ómicron, es detecta molt abans a través dels test d’antígens per saliva que els realitzats mitjançant un hisop nasal.

La mitjana en els temps de detecció pot arribar fins als dos dies abans en els test realitzats amb les secrecions bucals, segons apunta la investigació. El document apunta al fet que la majoria dels casos d’ómicron són infecciosos durant diversos dies abans de ser detectats per les proves ràpides d’antígens.
Proves de control diàries a 30 persones durant un mes

Aquest retard en la detecció vindria dau per la mena d’infecció d’ómicron, que “afecta més els bronquis, però amb una infecció menys greu en els pulmons“. El virus produeix un augment dels símptomes de mals de gola i la disminució de la pèrdua del gust i l’olfacte, i són “més ben detectats per saliva que amb hisops nasals”.

L’equip d’investigadors va realitzar proves de control a 30 persones durant el mes de desembre de 2021 en els seus llocs de treball per a demostrar l’eficàcia dels test de saliva, en comparació als nasals. Els resultats mostren en els primers dies totes les proves ràpides d’antígens, van produir resultats negatius falsos, ja que 28 dels participants presentava càrrega viral infecciosa d’ómicron.

La prova ràpida d’antigen en la saliva oferia un pic de càrrega viral un o dos dies abans que la prova nasal, segons l’anàlisi del grup d’estudi, als qui els van realitzar proves diàries. Així mateix, l’estudi va comprovar que la mitjana de temps des de la primera PCR positiva fins al primer antigen detectable era de tres dies.

 

Tots els participants van desenvolupar símptomes en els dos dies posteriors a la primera prova PCR positiva

 

Els resultats d’investigació també van mostrar a la mitjana de tres dies que, comparats els test d’antígens nasals amb els de saliva, les proves realitzades amb saliva donaven resultats positius un o dos dies abans que la prova nasal.

L’estudi destaca també que tots els participants van desenvolupar símptomes en els dos dies posteriors a la primera prova PCR positiva. Els investigadors asseguren d’aquesta manera que les proves ràpides d’antígens, en general, tarden més a detectar la variant ómicron en les seues primeres fases de la malaltia, moment en el qual les persones contagiades ja són infeccioses.

En el cas de l’estudi s’haurien confirmat fins a quatre transmissions. Els resultats mostren la necessitat de “reavaluar” les proves de diagnòstic per a cada nova variant d’interés. Els test funcionen de manera diferent i amb ómicron la detecció es retarda prou per a infectar a noves persones.

ÚLTIMES NOTÍCIES