ALACANT, 10 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament d’Oriola, a través de les regidories d’Urbanisme i Patrimoni Històric, ha fet una important troballa arqueològica en el marc de les obres de rehabilitació del Palau de Rubalcava. S’han localitzat restes d’uns banys àrabs datats al voltant del segle XI d.C., que s’emmarquen en l’Alta Edat Mitjana.
La descoberta va tindre lloc en el jardí nord de l’edifici, a prop de la plaça de Santiago, on els treballs d’excavació previs a la instal·lació d’un dipòsit contra incendis van revelar una estructura subterrània que ha resultat ser part d’un complex termal andalusí. En concret, es tracta d’una sala calenta dels banys àrabs, segons ha informat el consistori en un comunicat.
En el context dels treballs de rehabilitació del Palau de Rubalcava, seguint el Pla Especial de Protecció del Casc Històric, es preveia excavar una superfície de vuit metres de llarg per 3,5 d’ample i 2,5 de profunditat per a albergar un sistema de protecció contra incendis. Va ser durant esta intervenció quan es van detectar elements constructius històrics que van obligar a paralitzar l’actuació i activar el protocol de protecció arqueològica corresponent.
CARACTERÍSTIQUES
Els tècnics especialitzats i la documentació arqueològica confirmen que les restes corresponen a un complex de banys àrabs d’època altomedieval. Les seues característiques constructives permeten identificar una sala rectangular de nou metres de longitud per 4,64 d’ample, la qual conserva un hipocausto —sistema de calefacció subterrani—, una alcova annexa i diversos accessos que condueixen a altres estades que encara no han estat excavades.
El sistema de calefacció, característic dels banys andalusíes, funciona mitjançant un forn que genera aire calent, distribuït per sota del sòl mitjançant pilars de rajola. Alguns d’estos elements presenten restes de rubefacció que evidencien l’ús original de l’estructura, segons destaquen les autoritats municipals.