La Diputació de València ha programat entre el divendres i el diumenge jornades de portes obertes amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre. La corporació provincial acosta a la ciutadania el ric patrimoni que guarden els palaus de la Batlia i els Scala, seu central de la Diputació en Plaça Manises.
El divendres, de 16 a 20 hores, i el dissabte i diumenge de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, els visitants podran descobrir la història dels patis gòtics dels dos palaus i recórrer estades com la sala 9 d’Octubre, el despatx del president, l’escala imperial i el saló de plens, que durant el cap de setmana exhibirà la Senyera de Blasco Ibáñez, una rèplica de la bandera custodiada per l’Ajuntament de València elaborada en 1928 per encàrrec del llavors alcalde, el Marqués de Sotelo.
La bandera amb la qual es va cobrir el fèretre de Vicente Blasco Ibáñez en el trasllat de les seues restes a València presidirà un saló de plens d’estil modern, dissenyat en 2007 per Salvador Vila, i que compta amb altres joies patrimonials com el tríptic monoteista de Manuel Boix, Artur Heras i Rafael Armengol, companys en l’Escola de Belles Arts de Sant Carles. L’obra, que va marcar l’inici d’una nova generació d’artistes valencians d’avantguarda, utilitza l’art com a instrument de denúncia, solidaritat i crida a l’acció.
La visita arranca al pati de la Batlia, declarat Monument Històric Nacional i, després del pas per l’àrea presidencial, on es recullen els retrats dels presidents de la institució al llarg dels seus més de dos segles d’història, el saló de plens i el Saló de Respecte, convertit en sala d’exposicions, finalitza en la mansió senyorial del Marqués de la Scala, Bé d’Interés Cultural.
La Senyera i el Guerrer
La Real Senyera no serà l’únic emblema del patrimoni valencià que els visitants poden descobrir en les jornades de portes obertes de la Diputació. Ens detenim en el Saló de Respecte, una de les parades del recorregut per la seu provincial, per a endinsar-nos en la història i la repercussió social del Guerrer de Moixent, la xicoteta figura de bronze trobada en 1931 en La Bastida de les Alcusses.
L’exposició, organitzada pel Museu de Prehistòria i l’OFITEC de la Diputació, ofereix imatges de les troballes en el poblat iber de Moixent i l’evolució arqueològica de la icona de la ruta dels ibers a la província, amb la peça original del Guerrer com a eix d’una mostra molt visual que podrà visitar-se fins a gener del pròxim any.