Docents, alumnat i representants sindicals han participat aquest dimecres en diverses concentracions convocades per a expressar el rebuig a les “retallades” i la “degradació” de l’oferta de les escoles oficials d’idiomes (EOI) de la Comunitat, al mateix temps que avancen que duran a terme noves mobilitzacions si la Conselleria d’Educació “no entra en raó”.
Amb aquestes accions, pretenen denunciar “la retallada a les braves” realitzat per l’administració en enviar “directament” una planificació del curs amb “menys grups”, alguna cosa que va “en contra de les més mínimes lleis democràtiques”, ha manifestat a Europa Press Kilian Cuerda, delegat sindical d’UGT.
En opinió d’aquest sindicat, darrere d’aquestes decisions de la Conselleria hi ha “una clara intenció privatizadora i segregadora per a intentar expulsar als alumnes cap al sistema privat”.
En concret, han criticat “la retallada” en espanyol per a estrangers, que relacionen amb “un biaix de discriminació”, i la important reducció en àrab i basca que, encara que tinguen una demanda menor, han de ser fomentats perquè les EOI “són un servei públic, no un negoci”, argumenten.
Des d’UGT adverteixen que la planificació prevista es va a traduir, a més, en pèrdua d’ocupació, –alguna cosa “intolerable”, recalquen– pel que exigeixen a la Conselleria d’Educació que “rectifique, torne a la via de la raó i de la decència”.
Si no és així i l’administració educativa “no entra en raó”, “continuaran les mobilitzacions i entrarem en la fase de prolongació del conflicte”. “Des d’UGT no anem a abandonar als docents i l’alumnat”, ha asseverat.
Des del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV-Iv) xifren l’impacte en les EOI en una retallada de, “com a mínim, 244 grups, 8.450 places d’alumnat i 61 docents”. “Aquests ajustos –lamenten– se sumen als del Pla Edificant de rehabilitació i construcció de centres públics i auguren una legislatura de retallades en el sistema educatiu públic”.
VIA JURÍDICA
Per a STEPV, la Conselleria “desoeix els preceptes i recomanacions de lleis i normes tant estatals com a autonòmiques” i, per aquesta raó, el sindicat estudia “diverses línies d’actuació per la via jurídica”.
Aquesta organització torna a instar al departament que dirigeix José Antonio Rovira a “retirar totes les propostes de retallada i a asseure’s amb els sindicats, les direccions dels centres i el professorat per a reconduir la situació”.
En l’assemblea que s’ha realitzat en la concentració de València, a proposta de STEPV, apunten, s’ha acordat crear una plataforma unitària amb tots els sindicats per a fer “front comú” i convocar assemblees descentralitzades i una altra telemàtica més global per a la Comunitat amb representació de tots els centres i de tots els sindicats per a acordar la continuïtat de les accions i mobilitzacions.
També ANPE s’ha pronunciat sobre la qüestió. Recorda que després de recaptar inicialment les dades aportades per les diferents escoles i realitzar una anàlisi dels mateixos, va sol·licitar una reunió urgent a la Direcció general de Centres, de qui depenen els estudis de règim especial, perquè se’ns donen explicacions sobre les citades previsions de grups.
Així mateix, també s’ha demanat una comparativa d’aquest proposta llançada per l’administració enfront de les dades de matrícula del present curs de cadascun dels centres, tenint en compte també les dades de llista d’espera que es produeixen en diferents especialitats. Igualment, ha reclamat que es faciliten i es facen públics els criteris seguits per a realitzar aquesta previsió per a d’aquesta manera poder valorar la seua idoneïtat.
A l’espera que s’oficialitze la convocatòria d’aquesta reunió, ANPE ha estat present en les concentracions que s’han portat en les portes de la Conselleria d’Educació i de l’EOI d’Alacant per a exigir que “se’ns proporcione la informació sol·licitada i es duga a terme la trobada amb l’administració en el qual poder revisar les previsions i negociar les propostes”.
ANPE subratlla que “es mantindrà vigilant i defensarà els drets i les condicions laborals dels docents de les escoles oficials d’idiomes”.
I des de la Federació d’Ensenyament de CCOO (FE CCOO PV) han criticat “la dinàmica de retallades” per part de la Conselleria d’Educació i que ara es tradueix en “el desmantellament que s’inicia en les EOI”.
“L’administració ja no retalla de manera encoberta, sinó que trau la tisora a totes les llums i ataca a un servei públic que és l’única opció per a moltes persones amb recursos limitats, que necessiten formar-se en idiomes per al seu desenvolupament professional, formatiu o, fins i tot, desenvolupament vital”, enlletgeixen.
En el plànol polític, Compromís ha mostrat el seu suport a aquestes mobilitzacions per boca de la seua diputada Nathalie Torres, qui ha assenyalat que “la Conselleria del PP parla d’optimitzar, reorganitzar o reestructucturar quan en realitat el que ha anunciat són retallades pures i duros en professorat i oferta de llengües”.
COMPROMÍS DEMANA QUE COMPAREGA ROVIRA
Compromís ha presentat una pregunta oral a Les Corts perquè el conseller d’Educació comparega per a “donar explicacions, es deixe de circumloquis vergonyosos i tinga la valentia de dir al professorat de les EOI que volen retallar la plantilla i a l’alumnat que no tindran una àmplia oferta de grups presencials de qualsevol de les 17 llengües que s’imparteixen en les escoles oficials d’idiomes valencianes”.
“L’excusa que hi ha més places que matriculats no cola i ho està demostrant l’alumnat que ja ha començat a queixar-se perquè es vol reduir, per exemple, l’oferta de basca o castellà per a estrangers”, ha afirmat.
Des de la coalició s’ha posat en valor l’acció de l’anterior Consell del Botànic en aquest àmbit: “es van crear 9 noves EOI al llarg del País Valencià, fins a les 26 que hi ha actualment; també multitud de seccions noves; es va augmentar el professorat i també l’oferta d’idiomes fins a arribar a 17 (alemany, anglès, àrab, eusquera, francès, grec, italià, japonès, portuguès, romanès, rus, xinès, neerlandès, finès, polonès, valencià i espanyol per a estrangers); sense oblidar la creació de l’EOI Virtual, la primera i única en tot l’Estat”.