VALÈNCIA, 3 – L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha recordat aquest dilluns que el seu posicionament oficial respecte al topònim de la ciutat és ‘València’, amb la titlla oberta. Aquesta afirmació sorgeix en un moment en què el debat sobre la grafia del nom ha guanyat protagonisme, a conseqüència d’un informe sol·licitat per l’Ajuntament de València que contempla un possible canvi de la titlla a tancada, resultant en els noms bilingües València/Valéncia.
En un Ple celebrat el 16 de desembre de 2016, l’AVL va concloure que, tot i que la pronunciació recomanada per a la ciutat és amb e tancada, la grafia històricament correcta del topònim és ‘València’. Així, l’ens normatiu del valencià reafirma que aquest és el seu posicionament oficial, sense entrar a comentar sobre les opinions personals que pugui generar el debat.
En el seu comunicat, l’Acadèmia també ha explicat el procés legal necessari per a dur a terme qualsevol modificació del nom municipal. Primerament, és l’Ajuntament qui ha de iniciar l’expedient per a la modificació del topònim. En aquest procés, l’ens ha d’incorporar un informe que justifique la proposta de nom escollit.
Després, l’informe s’eleva al Ple de l’Ajuntament, que ha d’aprovar la nova denominació per majoria absoluta. Un cop aprovada la proposta, s’inicia un període d’exposició pública i al·legacions, les quals, si n’hi ha, es resolen en un altre Ple municipal.
L’expedient aprovat s’eleva a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat, que, a la seva vegada, demana un informe a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. L’AVL, d’acord amb la seva legislació, és responsable d’establir les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l’onomàstica oficial en la Comunitat Valenciana.
Durant aquesta fase, la Secció d’Onomàstica de l’AVL elabora i aprova un informe que és elevat al Ple de l’Acadèmia. Un cop aprovat, aquest informe es remeteix a la Direcció General d’Administració Local i, finalment, al Govern valencià, qui té la competència per resoldre l’expedient.
Aquest és el mateix procediment que es va seguir per aprovar l’informe sobre l’alteració del topònim major del ‘cap i casal’, acordat en el Ple del 16 de desembre del 2016.