La crisi climàtica inicia una extinció d'espècies sense precedents

Es necessiten urgentment mesures de protecció com les que s'implantaran des del Conveni de la Diversitat Biològica (CDB) per tal de frenar l'extinció de les diferents espècies
Un incendi en una imatge d'arxiu | Europa press

 

El 18 de maig de 2020, el Conveni sobre la Diversitat Biològica (CDB) presentarà en la seua seu de Mont-real el seu cinquè informe sobre perspectives, que conté 'accions viables' necessàries per protegir la natura, els ecosistemes i la contribució que la naturalesa realitza a la humanitat, ha dit esta setmana l'organisme de l'ONU.

Les pèrdues globals de biodiversitat estan en nivells sense precedents en la història de la humanitat i és necessària una actuació immediata, segons l'avanç d'un informe de l'ONU que serà presentat en la seua totalitat en maig en Mont-real.

La directora executiva de l'CDB va remarcar l'extrema importància de què en els pròxims dies es produïxen avanços en les negociacions de Roma. «Seria esperançador que les parts inicien discussions avançades amb l'objectiu de produir una entesa comuna dels diferents elements del marc de biodiversitat passat 2020», va explicar.

La base de l'informe de perspectives per millorar la biodiversitat és la idea de què «la natura està degradant-se a un nivell i velocitat sense precedents» i que un milió d'espècies de plantes i animals, dels vuit milions que es calcula existixen, estan en l'actualitat baix l'amenaça d'extinció.

Els humans, també afectats

Segons el revelat ahir, entre els objectius de l'esborrany preliminar que s'ha de negociar en Roma està que per 2030 «no es produïsca cap pèrdua en l'àrea i la integritat d'aigua dolça i ecosistemes marins i terrestres. Hi ha solucions com la integració de la biodiversitat en tots els sectors econòmics, especialment l'agricultura, i aturar la desforestació i incrementar la capacitat dels nostres ecosistemes per absorbir el diòxid de carboni».

Anne Larigauderie, secretària executiva de la Plataforma Intergovernamental sobre Diversitat Biològica i Servicis dels Ecosistemes (IPBES), va afirmar que esta pèrdua de biodiversitat està erosionant la nostra vida en el planeta.

Protegir espècies amb més risc

L'esborrany també assenyala que el percentatge d'espècies amenaçades amb l'extinció es reduïsca en una proporció a determinar i que l'abundància d'espècies augmente una mitjana d'un percentatge també a determinar.

Entre les eines per aconseguir estos objectius, l'esborrany assenyala l'eliminació dels «subsidis més nocius a la biodiversitat assegurant que els incentius són positius o neutrals per a la biodiversitat i promoure la participació efectiva d'indígenes i comunitats locals.

També pots llegir

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Registrat un terratrémol de 3,2 en el Golf de València" "Els termòmetres seguiran pujant sense fre"