És possible aconseguir els 50 °C a Espanya?

A causa de la seua situació geogràfica, al nord del desert del Sàhara, és un país propens a patir onades de calor

Termòmetre marcant 50 graus

En els últims dies, hem vist com les temperatures al Canadà i Amèrica del Nord han sigut superiors als 45 °C.

Espanya, pel fet que la latitud és inferior i que està situada al nord del desert més càlid i gran del món, el Sàhara, és propensa a patir onades de calor. Alguns dels registres de temperatura més elevades d'Europa s'han donat ací; el juliol de 2017 es va registrar la màxima absoluta en l'observatori cordovés de Montoro, amb 47,3 °C.


Segons Víctor González, expert de meteorologia de Meteored, és difícil que Espanya aconseguisca els 50 °C, però no impossible. Hi ha tres factors que, si coincideixen, poden batre el rècord de màximes.


Una potent dorsal africana en altura

 

El factor que més probabilitat té de provocar un episodi de calor extrema en la Península Ibèrica és la presència d'una massa d'aire en nivells mitjans procedent del Sàhara, sempre que siga prou estable per a portar la calor en altura a la superfície. A més, bloquejaria les masses d'aire procedents de l'Atlàntic i els tàlvegs que discorren per latituds mitjanes.


Màxima irradiació solar i calor en continents i oceà

 

El període més propens per a aconseguir estes temperatures són el mes de juliol i la primera quinzena d'agost a causa de la calor acumulada justa després del solstici. Després, la Península perd potencial per a mantindre i/o generar la seua pròpia massa d'aire càlid continental.


Les brises suavitzen les temperatures

 

A diferència d'altres territoris com l'interior d'Europa o Amèrica del Nord, la península està envoltada de mar i permet que les brises marines suavitzen les temperatures.

A l'estiu, les brises augmenten la seua temperatura quan superen les serralades, com ocorre en el vessant mediterrani amb els corrents de l'oest.


Les temperatures en l'atmosfera lliure a 850 hPa (uns 1500 metres d'altitud) ajuden a interpretar la presència d'una onada de calor. Els valors pròxims a 30 °C asseguren màximes per damunt dels 45 °C en aquelles zones on es donen la resta de condicions. 

Estos valors només s'han donat fins al moment en onades de calor com la d'agost de 2003, juliol de 2017 o juny de 2019.
Cap de setmana amb temperatures extremes

 

En els pròxims dies entrarà pel sud de la península una massa d'aire extremadament càlida.

Les temperatures a 850 hPa superaran els 30 °C en zones de la meitat sud peninsular, amb màximes per damunt de 45 °C.


Els models consideren la possibilitat de la presència de temperatures a 850 hPa superiors a 32 °C, alguna cosa que mai s'havia presenciat en la península i que podrien establir un nou rècord.

De moment existeixen molts possibles escenaris, algun d'ells extrems.

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari