
El que havia de ser un gran dia de o un moment meravellós s’ha convertit en un moment amarg. L’orientació sexual d’una veïna de la Vilavella (Castelló) s’ha convertit en un impediment perquè puga ser la padrina de la seua neboda en la seua confirmació. Així li ho va traslladar la parròquia del poble, Sagrada Família, a R. I. R., de 26 anys, i a la seua família, durant una trobada amb la comunitat religiosa per a planificar els detalls de l’esdeveniment que tindrà lloc el pròxim 29 d’abril.
La jove afectada i la seua família no ixen de la seua sorpresa. I és que des de la parròquia la van vetar com a padrina de la seua pròpia neboda per «no portar un estil de vida digne», referint-se a la seua condició sexual. R. I. R. es dedica a l’ensenyament, està batejada, ha pres la comunió i ha estat confirmada, requisits que, segons recull el Codi de Dret Canònic, serien suficients per a acompanyar a la seua fillola. Així com «tindre 16 anys o i no estar «afectada per una pena canònica, legítimament imposada o declarada», entre altres. Però per a aquesta parròquia, segons denuncien els afectats, el fet de ser lesbiana ha sigut un motiu de pes per a impedir-li ocupar este càrrec en l’esdeveniment, cridat a ser un acte de goig i celebració i no de drama.
Encara que la família de R. I. R. ha tractat de fer entrar en raó a la parròquia –cura, catequistes, etc.- la comunitat religiosa no ha fet un pas enrere i fins i tot s’han excusat afirmant que «vosaltres no ho enteneu», en relació al que simbolitza la seua negativa al fet que una dona lesbiana siga padrina d’una fillola, reafirmant-se en la seua decisió.
La jove veïna de la Vilavella lamenta que «el més trist és el missatge que estan donant als més joves. La meua neboda, d’alguna manera, sap que no seré la seua padrina i d’esta manera la parròquia està donant a entendre que l’orientació sexual és una cosa dolenta, quan no ho és», considera l’afectada, qui insisteix que porta un estil de vida normal.
«El que succeeix és que se sap que la meua parella és una dona, d’ací ve que la parròquia haja dit això. Però ni tan sols viu amb ella. No m’he ficat en cap altre embolic», defensa. Fins i tot ha estat voluntària en diversos col·lectius d’ajuda social.
R. I. -qui prefereix no revelar la seua identitat completa perquè no el perjudique en el seu ofici-, encara que confessa que la negativa de la parròquia l’ha afectat, agraeix el suport de familiars i amics i fins i tot d’altres veïns del municipi de la Plana Baixa, de poc més de 3.000 habitants segons l’Institut Nacional d’Estadística. És més, «hi ha qui m’ha dit que no sóc la primera a la qual li passa una cosa així. A altres dos persones també els van prohibir el mateix per la seua condició sexual en esta parròquia», afirma.
Encara que ella i la seua família no conserven moltes esperances a fer recapacitar a la parròquia, reivindiquen que «no s’hauria de discriminar a ningú per la seua condició sexual» i no ixen de la seua sorpresa que en ple segle XXI continuen succeint-se estes situacions. La mare de la jove, germana de l’afectada, ha hagut de buscar a una altra padrina a causa de la prohibició de l’Església.
R. I. R. ha donat a conéixer el seu cas al col·lectiu Castelló LGTBI, que forma part de la federació estatal FELTGB. Així, Pastora de Florencio, presidenta de l’orgue que representa al col·lectiu a la província de Castelló, recorda que «encara que l’Església catòlica siga una institució privada, en ser finançada per l’Estat ha de complir la Constitució Espanyola, i el principi de no discriminació és un principi fonamental de la nostra Constitució, una discriminació que en este cas pot acabar sent un delicte d’odi, ja que inciten a l’odi per la ‘vida indigna’ d’una veïna del poble a causa de la seua orientació sexual», afirma l’activista.
Segons la publicació en el Facebook de Castelló LGTBI asseguren en què queda molt per fer.

Banderes de protesta als balcons
Suport veïnal. Veïns de la Vilavella han mostrat el seu suport a R. I. R. després de ser rebutjada com a padrina per ser lesbiana. En xarxes socials, han traslladat els seus missatges d’ànim, convidant a l’afectada a lluitar pels seus drets i lamentant el rebuig de l’Església recordant fins i tot passatges bíblics en els quals es fa referència a la igualtat.
Banderes. L’afectada i la seua família han encarregat ja més de 40 banderes arco iris perquè este divendres les lluesquen els balcons de la localitat. Encara que al principi només es van sumar reunits de R. I. R., finalment han estat més els vilavelleros que han decidit donar suport a la causa amb este acte simbòlic, que es realitza el dia 26 com a Dia per la Visibilitat Lèsbica, el dia 26. Castelló LGTBI també se sumarà a esta protesta.
Més casos. Altres veïns del municipi de la Plana Baixa li han traslladat a l’afectada que han viscut un episodi similar en la parròquia Sagrada Família. D’altra banda, el capellà, Ignasi Villar, bastant actiu en xarxes socials, ha protagonitzat ja més d’un titular polèmic en mitjans de comunicació encara que, en este cas, l’acusada es refereix a la parròquia en general, no a la seua figura.