Les falles ja van prenent els carrers de València. El ritme en els tallers és frenètic. Entre grues i ninots Raúl Martínez, conegut com a ‘Chuky’, explica com es presenten aquestes falles 2022 que ell defineix com les de “la supervivència dels artistes fallers”.
Mentre parlem, organitza el transport des del seu taller a Benaguasil, de les set falles que plantarà en aquest exercici, sis a València i una a Torrent. Aquest artista faller destaca pels seus monuments que busquen la visibilització de problemàtiques socials, aquestes temàtiques s’han convertit en la seua senya d’identitat. No obstant això, el bes de les dues falleres del remat de la falla de Cronista Vicent Beguer i Esteve, que es va plantar el setembre de 2021 a Torrent, és un dels projectes que més repercussió mediàtica va tindre.
De la incertesa a la normalitat, i sense llevar un ull al cel, parlem de la situació actual dels artistes fallers, de les perspectives de futur del gremi, de la plantà i també, naturalment, de la previsió del temps per als pròxims dies.
Després de sis mesos, tornem a tindre Falles. Vos ha complicat el treball?
-Al contrari, nosaltres el que volíem era plantar. Des de la cancel·lació de les falles en 2020 hi ha hagut una incertesa que no sabíem que anava a passar, moltes falles que es van guardar estaven construïdes en 2019. No saber quan s’anaven a plantar era un desassossec. De fet, en moltes localitats de la Comunitat Valenciana no s’han pogut ni plantar, ni cremar, i encara hi ha moltes esperant. Hi ha molts artistes que no han pogut renovar aquell cicle i hi han hagut d’acceptar altres treballs, tancar tallers, jubilacions…
“Aquestes són les Falles de la supervivència, perquè aquestes són les que s’han fet en pandèmia. Són les que ens han permés subsistir”
Nosaltres com a col·lectiu el que volíem era plantar i ara estem molt contents perquè açò són unes falles normals, en la seua data. Ara mateix estic amb els transports i veig el clima, l’ambient i la disponibilitat dels fallers i notes una diferència molt gran amb setembre.
A aquest exercici l’etiqueten com el de la recuperació o el de la renovació…
-Aquestes són les Falles de la supervivència, perquè aquestes són les que s’han fet en pandèmia. Són les que s’han allargat en el temps, en les quals no s’han tingut les condicions laborals idònies. Les que ens han permés subsistir. Les Falles del 2023 esperem que ja siguen normals, perquè ja obriríem un exercici normal, amb dates normals, amb condicions normals… A més, es plantarà als pobles i s’obrirà el mercat encara que s’intueix que a la baixa en els preus, segons es comenta, però hi haurà més falles i comissions que plantaran.
Explicaves que plantaràs 6 falles a València i una a Torrent, continuaràs amb la teua temàtica de responsabilitat social?
Cal tindre en compte que aquestes falles són les que es van signar en pandèmia. Gràcies a les ajudes que va concedir l’Ajuntament de València quan es van cancel·lar les falles en 2020 el que es va fer va ser subvencionar a les comissions falleres amb la condició que es contractara amb l’artista per a les falles de 2022. És a dir, són falles que es van contractar a mitjan 2020. Com estàvem en plena pandèmia era molt arriscat i hi havia molta incertesa entre que es podria i que no es podria fer.
Els projectes o opcions que jo faig es caracteritzen perquè necessite estar treballant un temps amb la causa de la qual tractarà el meu monument. Treballant directament amb l’ONG, associació o entitat que s’especialitze amb la causa en qüestió. Tinc un tracte humà amb ells i d’ací és d’on trac el guió de la falla, la dissenye, etc. Això en aquell moment no es podia fer, ni tan sols sabíem quan podríem entrar en taller o fins i tot quant temps anaves a poder treballar.
En aquestes falles hem optat per fer unes falles alegres i divertides, de bon rotllo, que és el que s’està demanant, i sobretot que no siguen especialment arriscades en el que és l’experimentació. Hem anat molt al segur i no complicar-ho més, amb una sàtira més clàssica.
Tot i això, per exemple, la Falla Garcia Lorca-Oltá ha volgut seguir amb un projecte social. La falla es diu “Disfòria” i el lema és la transsexualitat, tractat d’una forma directa i molt popular. D’altra banda, en el cas de Cronista Vicent Beguer i Esteve (Torrent), també tenim una falla social. En aquest cas, ens hem basat en els primers moments de pandèmia de la Covid-19 i del confinament del 2020, tot això amb l’argot dels videojocs, en un ambient postapocalíptic, amb un homenatge als quals van estar en primera línia com a sanitaris o científics. La falla es diu “Pause” perquè ens van deixar a tots en pausa. Finalment, competim en la secció d’experimentals amb la Falla Ribersan. Amb el lema “Faç” parla sobre la cerca de la identitat personal o com ens veuen els altres, a través de la cara. El monument està construït amb fusta, cartó i amb materials eco sostenibles.
Finalment, per descomptat, hem de parlar d’una previsió meteorològica que anuncia un temps inestable en aquests dies.
-Portem quasi un mes mirant el temps i va canviant molt (explica entre riures). Ens ho esperàvem pitjor i creiem que aguantarà bastant bé almenys fins a la plantà perquè no ens afecte en el muntatge. És una pena perquè sembla que plourà en Falles, però la veritat és que en aquestes dates sempre ens ha plogut en algun moment així que, ja estem acostumats.
Durant aquest exercici Estudi Chuky planta a València en la Falla Carrera Malilla – Illa Cabrera, Falla Veneçuela – Agustin Sales, Falla Sevilla Dénia, Falla Ribesan (Falla Ripalda, Beneficència i Sant Ramon), Falla Rosario – Plaza Calabuig i Falla Garcia Lorca-Olta i a Torrent amb la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve.
Encara que el dijous van començar a eixir les primeres peces al carrer, des de fa dies que ja es transporten ninots a magatzems i casals. El ritme se n’anirà accelerant a mesura que ens apropem al dia 15, esperant que el temps almenys ens respecte la plantà.