Condemnen per suborn a Díaz Alperi, exalcalde d'Alacant, i a Enrique Ortiz

L'Audiència Provincial absol a una altra exalcaldessa i als cinc acusats restants per falta de proves

L'Audiència d'Alacant ha condemnat al pagament de multes de 6.000 i 18.000 euros, respectivament, a l'exalcalde de la capital d'esta província Luis Díaz Alperi i a l'empresari Enrique Ortiz com a autors d'un delicte de suborn, en el marc de la causa derivada de l'anomenat ‘cas Brugal’ relativa al disseny del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat.


La Sala, en canvi, els ha absolt, igual que ha fet amb la també exalcaldessa Sonia Castedo i amb els cinc acusats restants, per falta de proves o prescripció de les infraccions penals, de delictes de corrupció d'autoritats o funcionaris públics, tràfic d'influències, prevaricació, revelació de secrets i aprofitament d'informació privilegiada.


La sentència, que consta de 295 pàgines i que ha sigut notificada este dimecres a les parts, pot ser recorreguda ara en cassació davant la Sala Segona del Tribunal Suprem.


Els fets jutjats es remunten als anys 2008, 2009 i 2010, període en el qual va culminar l'elaboració del PGOU d'Alacant i la seua exposició pública.


Les magistrades de la Secció Tercera de l'Audiència Provincial que han dictat la resolució únicament han considerat com a fets susceptibles de condemna el regal d'una jaqueta de luxe realitzat per Enrique Ortiz a Castedo en el nadal de 2008 i el gaudi d'un viatge a Creta amb avió privat, per import de 36.000 euros, per part de Luis Díaz Alperi a l'agost d'eixe any.

Respecte a la jaqueta no obstant això, el Tribunal considera prescrit el delicte de suborn impropi passiu en què podria haver incorregut la regidora. Quant al viatge regalat a Díaz Alperi, la Sala creu que no ha quedat provat que fora costejat per Ortiz, sinó per un altre empresari no acusat en este procediment, qui el va fer “en atenció al càrrec polític” que tenia el llavors alcalde.


L'Audiència ha desestimat la majoria de qüestions prèvies plantejades per les defenses dels acusats relatives a la possible vulneració de drets fonamentals durant la instrucció.


Així, encara que ha validat la majoria de les intervencions telefòniques efectuades durant la instrucció, sí que ha declarat la nul·litat de les pròrrogues de les escoltes realitzades a la dona de l'empresari condemnat.


També ha invalidat la validesa de les proves relatives a les possibles irregularitats del PGOU alacantí, recollides en alguns registres, perquè estos havien sigut ordenats per a investigar fets d'una altra de les branques del ‘cas Brugal’.


En línies generals, el Tribunal considera que no existeixen proves que els exalcaldes Díaz Alperi i Castedo  facilitaren informació reservada sobre el planejament urbanístic ni que influïren en tècnics i funcionaris per a beneficiar a Ortiz a canvi de diferents obsequis i regals.


 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Una jove assassina a l'home que la va violar quan era una xiqueta" "Un gos ataca a un bebé de 19 mesos a Tavernes de la Valldigna"