Detingut a Castelló un home acusat de matar en 1981 a una jove de 25 anys embarassada

Trobaren el cadàver de la jove en 1999 quan pretenien instal·lar una olivera ornamental en un jardí
Detingut a Castelló un home acusat de matar en 1981 a una jove de 25 anys embarassada | Guàrdia Civil

 

La Guàrdia Civil ha detingut a Castelló a un home de 73 anys com a presumpte autor de la mort, en 1981, d'una jove de 25 anys que estava embarassada en el moment dels fets i les restes òssies dels quals van ser trobades en 1999 enterrades en una finca de Sant Salvador de Guardiola (Barcelona), segons ha informat l'institut armat en un comunicat. Els agents estan a l'espera d'acarar l'ADN del fetus amb el del detingut per a comprovar si era fill seu.

    

La xica, que estava embarassada de cinc mesos, presentava un impacte de bala al cap i un colp en la mandíbula. A l'espera d'acarar l'ADN del fetus amb la mostra del detingut, els agents sospiten que l'ara arrestat, que estava casat a Madrid i tenia tres fills, havia iniciat una relació sentimental amb la víctima en aquell any, a la qual suposadament va matar i va enterrar a la casa que havia comprat a Barcelona.

L'ADN del fetus podria ser «clau» en la investigació

Ara, 37 anys després de l'homicidi, la Guàrdia Civil va detindre aquest dimarts a Castelló al presumpte autor del crim, acusat de dos homicidis. Els avanços científics han permés al Laboratori de Criminalística de la Guàrdia Civil obtindre aquest mateix any el perfil d'ADN del fetus, l'acarament del qual amb el del detingut podria ser «clau» en la investigació.

  

L'arrest ha sigut dut a terme pel Grup de Persones de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona. El detingut, M.M.T, de nacionalitat espanyola i 73 anys, és un veí de Castelló al qual se li atribuix la mort d'una jove de 25 anys, identificada com a M.C.F.M, un crim ocorregut a Sant Salvador de Guardiola (Barcelona) en 1981.

Trobaren el cadàver en 1999 quan pretenien instal·lar una olivera

  

L'origen del cas es remunta al 5 gener de 1999, quan, en el transcurs d'una excavació en una parcel·la a la urbanització Cal Esteve de Sant Salvador de Guardiola en la qual el propietari d'eixe moment pretenia instal·lar una olivera ornamental, van aparéixer les restes òssies d'una dona.

El Grup d'Homicidis de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona es va fer càrrec de la investigació, que es va iniciar amb la inspecció ocular i científica del lloc on havien aparegut les restes, amb «evidents símptomes de violència».

   

L'estudi antropològic forense va determinar que la dona estava embarassada d'uns cinc mesos i la causa de la mort havia sigut per un impacte de bala en la zona cranial, encara que també presentava un contundent colp en el costat esquerre de la mandíbula.

  

Així mateix, es va establir que la morta podria tindre uns 30 anys i que la seua mort es podria haver produït en una franja aproximada de cinc a 15 anys. A més, van ser extretes seqüències d'ADN tant de la dona com del fetus.

Denúncies de desaparició i a través d'Interpol

La investigació de la Guàrdia Civil, en els seus inicis, es va centrar en tractar d'identificar a la víctima i es van investigar denúncies de desaparició a Espanya i a nivell internacional, a través d'Interpol, de dones que correspongueren amb aquest perfil.

  

Els agents també van investigar a tots els propietaris d'aquesta parcel·la en la dècada dels 80 als 90, sense advertir connexió, en aquell moment, de cap d'ells amb la víctima. L'ADN de la dona es va incorporar a la Base de dades Fènix de Persones Desaparegudes i Cadàvers sense Identificar.

En primera instància, no es va detectar cap coincidència. D'altra banda, l'any 2000 ,el Laboratori de Criminalística va realitzar un retrat robot de la possible fisonomia de la víctima a partir de la seua estructura cranial i facial. No obstant això, cap d'aquestes vies d'investigació va oferir un resultat positiu, ni quant a la identificació de la dona ni la del possible autor del crim o del mòbil.

Fa uns mesos va aparèixer una denunciant amb l'ADN com el de la víctima

El mes d'abril passat, la Guàrdia Civil de Barcelona va ser informada pel Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Direcció General sobre una coincidència en la Base de dades Fènix en haver aparegut una denunciant el perfil de la qual d'ADN, després de ser incorporat, coincidia amb el de la víctima.

La denunciant, una dona veïna de Madrid, s'havia personat al novembre de 2017 en una Comissaria de la Policia Nacional per a denunciar que desconeixia el parador de la seua germana des de l'any 1981, última vegada que va saber d'ella.

Els agents de la Policia Nacional van prendre una mostra d'ADN d'aquesta persona, que va permetre confirmar la coincidència entre aquesta persona i el cadàver de Sant Salvador de Guardiola i que eren germanes.

La germana afirma que la víctima tenia una relació sentimental amb un home

La denunciant els va informar que l'última vegada que va veure a la seua germana va ser en 1981 i que en aquell any la seua parella, un home que es dedicava a la importació de gossos des d'Alemanya, mantenia una relació laboral i d'amistat amb el propietari d'una empresa de traduccions, M.M.T., que era el que s'encarregava de gestionar les documentacions necessàries de la seua empresa amb el país germànic.

Aquest individu li va demanar que li presentara a alguna amiga amb la qual poguera eixir. Tots dos li van presentar a la germana de la denunciant, amb qui va començar a mantindre una relació sentimental.

  

A l'octubre de 1981 la seua germana es va presentar en el seu treball, segons va manifestar als agents, amb aspecte «molt deixat» i amb un canvi «evident» de complexió física, la qual cosa li va portar a pensar que podria estar embarassada, sense que aquesta li ho arribara a confirmar.

Aquesta va ser l'última vegada que va saber de la seua germana, a excepció d'una postal segellada a Barcelona que va rebre poc temps després. En proporcionar la identitat de l'home al qual havien presentat a la seua germana, els agents el van identificar com un dels propietaris del terreny de la urbanització Cal Esteve de Sant Salvador de Guardiola on va aparéixer el cos de la víctima i el fetus.

La relació sentimental de la víctima era «clandestina»

Aquesta propietat coincidia amb les dates en què va mantindre la relació amb M.C.F.M., relació «clandestina» atés que aquest home estava casat amb una dona amb la qual convivia a Madrid al costat dels seus tres fills.

La Guàrdia Civil va sol·licitar judicialment al maig passat l'exhumació del fetus i el Departament de Biologia del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil, amb els avanços tecnològics i científics en aquesta matèria, va poder extraure el perfil d'ADN, a l'espera del seu acarament amb la mostra obtinguda del detingut.

  

Finalment, aquest dimarts, sobre les 10:00 hores, efectius de la Guàrdia Civil de Barcelona desplaçats a Castelló van detindre a aquest home com a presumpte autor de dos delictes d'homicidi. El detingut ha sigut entregat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Castelló de la Plana, en funcions de guàrdia, encara que entén del cas un jutjat de Manresa.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ALERTA: Informen que només una funcionària en pràctiques vigila 120 presos a Picassent" "Sagunt prepara un dispositiu de seguretat per a les festes nadalenques"