Dos curtmetratges, principal aposta de l'audiovisual valencià en els Goya

'Campeones', 'Carmen y Lola', 'El reino', 'Entre dos aguas' i 'Todos lo saben' són les nominades a millor pel·lícula
Guardó dels Premis Goya | Academia del cine

 

Dos curtmetratges —'9 passos', de Marisa Crespo i Moisés Romera, i 'El Olvido', de Xenia Grey i Cristina Vaello— són les principals esperances de l'audiovisual valencià en la pròxima gala de la 33 edició dels Premis Goya, que se celebrarà el 2 de febrer.

  

En la categoria de Millor curtmetratge de ficció figura '9 pasos', dels directors i guionistes valencians Marisa Crespo i Moisés Romera. Es tracta d'una peça que ja ha sigut guardonada en diversos festivals i que s'endinsa en els terrors que per a un xiquet xicotet pot contenir la nit.

'El Olvido', en record del bombardeig del Mercat Central d'Alacant del 1938

  

Per la seua banda, 'El Olvido' és l'aposta valenciana en l'apartat de Millor curtmetratge d'animació. Aquesta obra signada per Xenia Grey i Cristina Vaello va nàixer amb l'objectiu de «honrar la memòria de les víctimes» del bombardeig que va tenir lloc contra el Mercat Central d'Alacant el 25 de maig de 1938.

'Campeones' inspirada en una associació de Burjassot

  

La presència de la Comunitat en llargmetratge és reduïda. En el quipo de guionistes de 'Campeones' —una de les cintes més nominades i que narra la història d'un equip de bàsquet inspirada en l'associació Aderes de Burjassot, a la comarca de l'Horta Nord— figura el valencià David Marquès.

Un còmic del valencià Paco Roca fet pel·lícula d'animació

A més, en la categoria de Millor pel·lícula d'animació competiran 'Memorias de un hombre en pijama', adaptació del còmic homònim del valencià Paco Roca, qui també és un dels guionistes, i en la producció dels quals participa Hampa Studio; i 'Bikes, The Movie', que explica també amb producció valenciana a càrrec de Ximo Pérez.

  

Aquesta llista es completa amb Amparo Sánchez, de Port de Sagunt, que s'integra en l'equip de maquillatge i perruqueria seleccionat pel seu treball en 'L'home que va matar al Quixot', han detallat fonts del Institut Valencià de Cultura.

'El Reino' i 'Campeones' les pel·lícules amb més nominacions

Respecte a la resta de finalistes, 'El reino', la pel·lícula de Rodrigo Sorogoyen, i 'Campeones', de Javier Fesser, lideren amb tretze i onze candidatures respectivament la llista de nominats. A aquestes pel·lícules li seguixen 'Carmen y Lola', d'Arantxa Echevarría, i 'Todos lo saben', de Asghar Farhadi, amb huit nominacions. 'Quién te cantarà', de Carlos Vermut, ha aconseguit set nominacions.

Quant a les nominades a millor pel·lícula, són 'Campeones', 'Carmen y Lola', 'El reino', 'Entre dos aguas' i 'Todos lo saben'. Una de les notícies més destacades en una edició molt repartida és la presència de majoria de dones en la categoria de direcció novell: Celia Rico ('Viaje al cuarto de una madre'), AranchaEchevarría ('Carmen y Lola') i Andrea Jaurrieta('Ana de día').

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Troben cinc cadells en un contenidor amb símptomes d'asfíxia a Castelló" "Utilitzaven el seu fill de tres anys per a furtar amb un curiós mètode a València"