INVITACIÓ:

Unix-te al nou grup oficial de Facebook de ValenciaDiari, info al minut del Coronavirus. Clica ací, T'ESPEREM!

El mosquit tigre que arriba a Espanya és immune als insecticides

Va arribar al nostre país en 2004 i pareix que ha desenvolupat una resistència al producte tòxic
El mosquit tigre està present en quinze províncies espanyoles | Cedida

 

Era 2004 quan es va detectar el primer mosquit tigre a Espanya, una espècie de dípter nematócero capaç de transmetre malalties com el Zika o el chikunguña. Des de llavors, la seua presència s'ha estés per fins a quinze províncies espanyoles situades en tota la costa oriental del país, tocant al mar Mediterrani. No obstant açò, fins ara podia matar-se amb un insecticida, alguna cosa que pareix que ja no es podrà fer. Segons apunta un estudi publicat pel 'Journal of the American Mosquito Control Association’, el mosquit tigre s'ha tornat immune davant substàncies com la permetrina, la deltametrina o la cipremetrina.

Tal com apunta ‘El confidencial’, la resistència podria variar notòriament depenent del lloc. Els experts que han treballat en l'estudi porten temps promovent un ús racional dels insecticides i els mosquits ofereixen resistència a morir amb cipermetrina. En canvi, en províncies com Castelló l'efectivitat es reduix considerablement. «El problema és que, a diferència de Barcelona, a Castelló es desconeix el tipus d'insecticida que es va utilitzar amb anterioritat. No sabem si es va usar més un tipus o un altre», explica Mikel Bengoa, autor principal de l'estudi, qui assegura que «a voltes estes coses comencen per tonteries tan grans com triar l'insecticida més econòmic».

 

«És una resistència subtil, però ara sabem que alguna cosa està passant amb el mosquit tigre», apunta el biòleg Roger Eritja, encara que encara no han desxifrat que es tracta: «Poden tornar-se insensibles per un tipus de mutació o perquè comencen a desenvolupar enzims, la qual cosa urgix realment és vore què productes són eficaços i començar a rotar perquè els mosquits no desenvolupen resistència a ells». El problema d'esta immunitat seria si els mosquits tigres comencen a transmetre alguna malaltia greu: «Si en algun moment es donara a Espanya un brot de, per exemple, dengue, els tractaments adulticidas són l'única cosa que tenim per a tractar de reduir el nombre de mosquits potencialment perillosos, i si estos estan començant a desenvolupar resistència tenim un problema».

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram