VALÈNCIA – L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha impulsat la publicació del llibre ‘Vicent Ventura. Una vida per la llibertat’, de Francesc Pérez Moragón, una obra que ofereix una reconstrucció fotogràfica de la memòria del periodista valencià.
La presentació del llibre s’esdevindrà el pròxim 14 d’abril a les 18:30 hores al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València. L’esdeveniment comptarà amb la participació de Verònica Cantó, presidenta de l’Acadèmia; Violeta Tena, vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians; l’autor Francesc Pérez Moragón i el periodista Adolf Beltran.
A través d’una extensa introducció, un àlbum de fotos de més de cinquanta pàgines i una relació detallada d’articles, Pérez Moragón reinterpreta la memòria de Vicent Ventura (Castelló de la Plana, 1924 – València, 1998), subratllant el seu compromís amb la llibertat i defensant la modernització cultural, social i econòmica del País Valencià.
«Compleixo amb el meu deure civil de memòria cap a un valencià que ha estat un pilar fonamental per a la recuperació de l’ús social del valencià i la construcció d’un règim de llibertats a Espanya», expressa l’autor en la seva introducció.
A diferència d’una biografia convencional, l’obra inclou una cronologia enriquida, així com anotacions que reflecteixen les impressions personals de l’autor sobre la rellevància de Ventura, qui va ser un dels fundadors del Partit Socialista del País València i creador de Publipress, una empresa innovadora en el món de la publicitat valenciana.
L’àlbum fotogràfic, que inclou documents i imatges aportades per la neboda de Ventura, Anna Aguilar Ventura, es divideix en quatre capítols. El primer, dedicat a la seva família, destaca la influència decisiva del seu cercle familiar. El segon capítol documenta la seva carrera professional, amb fotografies dels seus inicis a la Unión Naval de Levante i les redaccions de diverses publicacions destacades, incloent Diario 16 i La Vanguardia Española.
El tercer capítol, titulat Les amistats, explora l’impacte d’aquests vincles en la seva formació intel·lectual, incloent imatges de figures com Joan Fuster i Josep Pla, entre altres. Finalment, el darrer capítol recull instantànies de la seva trajectòria política, marcada per una clara arrel ètica i solidaritat amb les classes desfavorides.
Les últimes pàgines del volum presenten una selecció àmplia d’articles periodístics de Ventura, escrits des dels anys seixanta fins als noranta, que es conserven en el fons documental de la Biblioteca Valenciana donat per Anna Aguilar a la tardor de 2023, reflectint així l’impacte del seu treball en el món del periodisme valencià.