18.6 C
València
Dimarts, 6 maig, 2025

‘Valencià i català: noms i acadèmies per a una llengua’ (1)

Discover Abelard Saragossà

L’acadèmic Abelard Saragossà reflexiona sobre les relacions entre l’AVL i l’IEC | Àrbena

 

- Advertisement -Telegram València Diari

Començaré la presentació del llibre fent una confessió. Quan u acaba d’escriure un treball, sent en general satisfacció. En canvi, el sentiment que he tingut quan he acabat el llibre ‘Valencià i català: noms i acadèmies per a una llengua‘ no és de satisfacció: és de tristor. És un treball que m’hauria agradat no escriure’l. He fet a disgust este llibre perquè voldria que els fets que exposa no s’hagueren produït, ja que els trobe negatius per als valencians, per als balears i també per als catalans. Això significa que, globalment, el llibre que presente parla en negatiu. Per això no em produïx satisfacció sinó tristor.

 

Ara: si és un llibre en negatiu ¿per què l’he escrit? L’he elaborat perquè, en la vida individual, tendim a evitar les coses desagradables. Però, en la vida social, no convé actuar d’eixa manera. Si trobem que un fet tindrà efectes negatius en la societat, la nostra obligació és dir-ho, encara que personalment ens cause tristor (o encara que ens perjudique individualment). Devem actuar d’eixa manera perquè callar equival a fer-se còmpliç del fet. Per eixe motiu he elaborat este llibre: perquè el silenci hauria implicat participar en les accions negatives.

 

He fet la confessió anterior perquè voldria que no m’atribuira ningú coses que no he dit. Des dels anys setanta, estic convençut que la coordinació lingüística entre els valencians, els balears i els catalans és positiva per als tres pobles. Des de fa décades, tinc la convicció que reduir Espanya a la Corona de Castella i ignorar els pobles sobirans de la Corona d’Aragó és negatiu per a Valéncia i és negatiu per a Espanya, igualment com és negatiu no tindre en compte que a l’economia valenciana li interessa estar unida al centre d’Europa per l’eix mediterrani, que passa per Barcelona, i no passa per Madrid.

 

El llibre que presente no va contra Catalunya, igual com no va contra Espanya. És un llibre que va a favor dels interessos i de la dignitat dels valencians, objectiu que per a mi és incompatible amb els centralismes, siga de Barcelona o siga de Madrid. Certament, jo soc lingüiste i, per tant, este treball parla de llengua: parla de Valéncia, de les Illes Balears i de Catalunya, i no parla de la Corona de Castella.

 

Deixeu-me repetir-ho: l’autor ha tractat fets que troba socialment negatius perquè el silenci hauria implicat participar en eixes accions; per tant, he elaborat este llibre per a no eludir la responsabilitat que tinc, encara que haja sentit pena i tristor. Però, per damunt d’eixos fets, mantinc la convicció que la coordinació lingüística entre els valencians, els balears i els catalans és positiva per als tres pobles.

 

Després del preàmbul exposat, mirem el contingut. El llibre ‘Valencià i català: noms i acadèmies per a una llengua’ voldria contribuir a clarificar dos temes. El primer és com haurien de ser les relacions lingüístiques entre els valencians, els balears i els catalans. El segon tema és com caldria actuar en el nom de la llengua que compartim.

 

Per a arribar a eixos objectius, la major part del llibre estudia com s’ha relacionat la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; i com és l’acord que, en el 2020, la institució catalana impulsà amb la institució valenciana. L’exposició d’eixos temes demana que expliquem prèviament per què es crea l’Acadèmia, què ha aportat a la societat valenciana, i com la veuen els partits polítics actuals.

 

Per cert, el llibre està presentat per Josep Palomero, que és membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Li agraïxc molt la solidaritat que ha tingut amb mi.

Últimes notícies

La Federació Valenciana del Transport i la Logística aplaudeix les noves ajudes de la Generalitat per les pèrdues de vehicles a causa de la...

La FVET celebra el nou decret anunciant ajudes de 35,8 milions d'euros per a persones jurídiques afectades per pèrdues de vehicles a conseqüència de la dana, amb l'objectiu de donar suport al sector del transport. El president de la FVET destaca que més del 50% del sector va patir danys significatius.

Guterres demana moderació a Índia i Pakistan davant l’augment de tensions

António Guterres, secretari general de l'ONU, insta a Índia i Pakistan a evitar la confrontació militar després de l'atemptat de Pahalgam. Fa una crida a la moderació en un moment crític per evitar que les tensions es descontrolin.

STEPV adverteix sobre la pèrdua del 41% del salari del professorat especialista en Ensenyaments de Règim Especial

El sindicat STEPV denuncia una dràstica disminució salarial per al professorat especialista en Ensenyaments de Règim Especial, que podria perdre fins a un 41% del seu salari. Aquesta situació ha generat la convocatòria d'assemblees i la possibilitat de mobilitzacions.

La jutgessa tanca la porta a investigar a Bernabé i elevar la causa contra Mazón al TSJCV per la gestió de la dana

La jutgessa de Catarroja ha rebutjat novament investigar a la delegada del Govern, Pilar Bernabé, així com elevar la causa al TSJCV per a la imputació de Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, en relació a la gestió de la dana que va causar 228 víctimes.

Tabarca celebra un cicle de cinema amb orquestra simfònica

L'illa de Tabarca dóna la benvinguda al cicle 'Tabarca, una illa de pel·lícula' amb projeccions de cinema local i la primera actuació d'una orquestra simfònica.

La 26a edició del projecte ‘Com sona l’ESO’ transforma Gandia en la capital de la música jove

Del 7 al 10 de maig, Gandia acollirà l'espectacle 'Com sona l'ESO', que uneix 1600 alumnes en un projecte artístic i educatiu amb l'objectiu d'apropar la música als joves.

Rovira destaca la importància del programari lliure Lliurex a l’educació valenciana davant dels nous reptes tecnològics

José Antonio Rovira, conseller d'Educació, ha defensat l'ús del programari lliure Lliurex durant la inauguració del VI Congrés de programari Lliure, subratllant la seva importància per garantir l'accés a la tecnologia, a l'educació i a la transparència enfront dels reptes de la intel·ligència artificial.

Les matriculacions de turismes a la Comunitat Valenciana augmenten un 66,8% a l’abril amb 15.911 unitats

Les matriculacions de turismes a la Comunitat Valenciana han crescut un 66,8% a l'abril, amb un total de 15.911 unitats. Aquesta tendència positiva es deu a les ajudes del Pla Reincia Interlocutòria+ i un increment notable en les vendes de vehicles elèctrics i híbrids.