Després d’any i mig marcat per la pandèmia, València ha tornat als carrers per celebrar el 9 d’octubre del “retrobament”, però “sense oblidar que no ens podem permetre fer un pas arrere“. Una fita que és, en paraules de l’alcalde, Joan Ribó, “un homenatge a les víctimes i als col·lectius que s’han deixat la pell” durant este temps. Hui ha tingut lloc l’acte principal: l’eixida de la Senyera —recentment restaurada—, la processó cívica i l’ofrena institucional a Jaume I. Dos mascletaes al migdia i un castell de focs artificials nocturn tanquen els espectacles pirotècnics dins del programa amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. L’altra cita d’este dissabte és de vesprada amb la XVII Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València.
La Senyera a l’Arxiu Municipal
La jornada ha començat a les 11.30 hores amb la recepció de la corporació, autoritats i invitats, seguida de la lectura del decret d’Alcaldia i l’entrega de la Senyera a l’Arxiu Municipal, que ha donat pas a la processó cívica amb la tradicional baixada de la bandera. La regidora d’Esports, Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Envelliment Actiu, Pilar Bernabé, ha estat l’encarregada de portar la Reial Senyera de 1928, recentment restaurada, que des de fa 93 anys custodia el Museu Històric Municipal i presideix la marxa del Dia de la Comunitat Valenciana. Ahir la ciutadania va poder visitar-la al Saló de Cristall, on va estar exposada entre les 16 i les 21 hores.
Menys participants en la processó i canvi en l’itinerari
Enguany s’ha reduït el nombre de participants en la processó i s’ha canviat l’itinerari per evitar aglomeracions i per les obres de la plaça de la Reina. Així, la marxa ha eixit de la plaça de l’Ajuntament, ha prosseguit pel carrer de les Barques i el carrer del Pintor Sorolla, i ha acabat, com és costum, als jardins del Parterre, on hi ha hagut la parada per realitzar l’ofrena floral davant l’estàtua eqüestre del rei Jaume I. Després la comitiva s’ha dirigit pel lateral dels jardins de la Glorieta cap al carrer de Colón, per continuar pel carrer de Roger de Lloria i finalitzar de nou en la plaça de l’Ajuntament. L’Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-Fa ha obert el recorregut i els timbalers de la ciutat han acompanyat l’estàndard.
Espectacles pirotècnics descentralitzats
Dins del programa amb motiu de la celebració del 9 d’octubre, l’Ajuntament ha organitzat fins a set disparades pirotècniques des de diferents punts de la ciutat per tal de descentralitzar-les i donar més protagonisme als barris. Vulcano, Alpujarreña, Mediterráneo, Zarzoso i Pirotècnia Valenciana han posat la firma a les dos mascletades diürnes, les dos mascletades nocturnes i els tres castells previstos. Este dissabte, dos mascletaes al migdia i un castell de focs artificials de nit tanquen els espectacles pirotècnics. No s’han publicat els enclavaments exactes per impedir una gran concentració de persones.
Moros i Cristians
Una altra de les cites d’este dissabte és a les 18 hores amb la XVII Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, que recorre els carrers de la Pau, del Marqués de Dos Aguas, de la Cultura, de l’Abadia de Sant Martí, de Sant Vicent, la plaça de l’Ajuntament i el carrer de Marqués de Sotelo.
Altres activitats
Els actes festius pel Dia de la Comunitat Valenciana van començar el dimecres dia 6, amb un concert extraordinari de la Banda Simfònica de València, dirigida per Rafael Sanz Espert, als jardins del Palau de la Música. El 7 d’octubre va haver-hi un concert de l’Orquestra de València, dirigida per Rubén Gimeno, a l’auditori del Palau de les Arts. Ahir de vesprada la plaça de l’Ajuntament va acollir la Mostra de balls, música i cançons valencianes, amb la participació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana. D’altra banda, el Museu d’Història de València ha organitzat visites guiades i tallers per a tots els públics este dissabte i demà diumenge. Totes les activitats del museu són gratuïtes, però és necessària reserva prèvia.