Un estudi recent de l’Associació d’Empresàries, Directives i Professionals de València (EVAP) revela que només el 36,3% dels càrrecs directius o lideratges empresarials en la Comunitat Valenciana són ocupats per dones, mentres que el 63,7% restant corresponen a hòmens. Esta dada posa de manifest la infrarepresentació femenina en els llocs on es prenen decisions clau.
Marta Iranzo, presidenta de EVAP, ha afirmat que encara que hi ha hagut avanços en la presència femenina en l’àmbit empresarial, encara queda un llarg camí per a aconseguir una igualtat real en els càrrecs directius.
L’informe titulat “Situació de les empresàries i directives en la Comunitat Valenciana”
Detalla la distribució per sectors en els quals desenrotllen la seua activitat les dones que ocupen càrrecs directius. El sector servicis concentra al 46,7% d’elles, seguit per educació amb un 10,7%, sanitat i servicis socials amb un 10,6%, i hostaleria amb un 7,2%.
Sectors tradicionalment masculinizados
Com a transport i emmagatzematge (2,6%), indústria (3,2%) i administració pública i defensa (3,3%) presenten menor representació femenina en posicions de lideratge. Això reflectix la persistència de bretxes de gènere especialment en àrees de major inversió i amb predominança masculina.
Una dada rellevant
És que el 69,6% de les empresàries i directives treballen en empreses liderades per dones, la qual cosa suggerix que el lideratge femení afavorix entorns laborals més inclusius i equitatius, segons explica Marta Iranzo.
Diferències segons la grandària de l’empresa
Les companyies xicotetes, d’entre 1 i 5 empleats, dirigides per dones mostren un major compromís amb la igualtat, tant en la contractació com en l’assignació de càrrecs de responsabilitat, en comparació amb aquelles dirigides per hòmens.
Quant a la distribució geogràfica
La majoria d’empresàries i directives es troba a València, amb un 53,5%, seguida per Alacant amb un 37,4% i Castelló amb un 9,1%. Castelló, amb la seua forta presència industrial, mostra menor representació femenina, evidenciant l’impacte del sector en la diversitat laboral.
El perfil predominant de les dones en càrrecs directius
En la Comunitat Valenciana se situa entre els 25 i els 54 anys, amb una edat mitjana de 43, posseïxen estudis superiors, tenen un nivell socioeconòmic alt, residixen en municipis de grandària mitjana i pertanyen a llars de tres a quatre membres.
Per a l’elaboració d’este estudi quantitatiu
EVAP va enquestar a 6.287 dones d’entre 18 i 70 anys, identificant a mil empresàries i directives per a una anàlisi detallada de les seues condicions i característiques.
Este primer estudi sobre la situació de la dona en l’àmbit directiu en la Comunitat Valenciana aporta dades fonamentals per a visibilitzar la bretxa de gènere existent i promoure polítiques i accions que impulsen una major igualtat en el lideratge empresarial.