La magistrada que investiga les presumptes irregularitats comeses en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha dictat acte de procediment abreujat contra l’exdirectora del museu, Consuelo Císcar, per, presumptament, aprofitar-se de la institució per a promocionar la carrera artística del seu fill, Rafael Blasco, conegut com Rablaci.
La instructora, adscrita com a reforç al Jutjat d’Instrucció número 21 de València, ha encausat també al mateix artista, a un empresari i a dos exdirectius i una treballadora de l’IVAM: l’exdirector econòmic administratiu, l’exdirector de Publicacions i Acció Exterior i una funcionària. En canvi, ha arxivat les diligències, que constituïxen la peça principal de l’anomenat ‘cas IVAM’, per a altres cinc investigats.
L’acte, que tanca la fase d’instrucció, assenyala que els fets podrien ser constitutius, en relació de concurs medial, de delictes continuats de malversació, prevaricació administrativa, suborn i falsedat de document oficial.
Císcar aprofità la seua «posició de superioritat» en l’IVAM per a fer-ne un «ús personal»
La magistrada considera que, de les diligències d’investigació, es desprén que Císcar es va aprofitar de la seua «posició de superioritat com a directora gerent de l’IVAM» i va fer un «ús personal» d’esta institució pública «per a construir i promocionar la carrera artística del seu fill».
L’exdirectora de la institució ho va fer, d’acord amb la resolució, a través de dos vies. La primera passava per usar treballadors i diners del museu per a destinar-los a eixes finalitats. La segona consistia a concedir servicis o comprar obres d’art amb càrrec als fons de l’IVAM a entitats o artistes coincidint amb exposicions i/o edició de catàlegs de Rablaci.
En este sentit, l’acta, que pot ser recorreguda tant en reforma com en apel·lació, enumera múltiples correus electrònics intervinguts durant la investigació «que indiquen que, a les ordres de la senyora Císcar, diversos treballadors de l’IVAM van prestar els seus servicis per a la construcció i/o promoció de la carrera artística del seu fill».
Exposicions de Rablaci per tot el món
Els treballadors van prestar eixa col·laboració entre els anys 2008 i 2010 en diferents àrees com les relacions institucionals, la confecció de currículums de Rablaci o l’edició i traducció de catàlegs i textos. Igualment van participar en l’organització d’exposicions i del transport de les seues obres d’art, fonamentalment escultures i fotografies, en països com Cuba, Mèxic, l’Argentina o la Xina, entre altres.
Un dels encausats, un col·laborador independent de l’IVAM que redactava en paral·lel textos per a les mostres del fill de Císcar, va ser designat en octubre de 2012 director de Publicacions del museu, nomenament en el que la magistrada aprecia una contraprestació a eixos treballs.
Pagaments i adjudicacions irregulars
La resolució detalla també pagaments amb fons de l’IVAM a entitats, crítics d’art o artistes que es van vore beneficiats amb la compra o l’exposició internacional de les seues obres, el comissariat de mostres o la contractació de publicacions, a canvi presumptament de la seua col·laboració en la promoció i la formació de la carrera artística de Rablaci.
L’acta també arreplega moltes «adjudicacions irregulars» de servicis per part de la cúpula directiva de l’IVAM a diferents societats d’un empresari que també es dedicava al transport i muntatge o desmuntatge de les exposicions del fill de l’exdirectora gerent.
Igualment, dedica un esment específic a l’exposició itinerant de l’obra de Rablaci ‘Matèria i Esperit’ en Àsia, coincidint amb exposicions de fons del mateix IVAM, i conclou que això no hauria sigut possible sense la col·laboració d’una delegada de la SGAE en eixe continent. A demés, el museu valencià havia contractat al marit d’esta per 284.000 euros sense cap expedient de licitació.
Un artista internacional amb 20 anys i sense acabar els estudis
«La política d’expansió internacional de la col·lecció de l’IVAM o d’obres d’artistes individuals assumint l’Institut tot el cost que això implicava i que va ser adoptada d’una manera unilateral per la senyora Císcar va permetre que el seu fill tinguera una projecció internacional com a artista (i això quan ell mateix comptava amb l’edat de 20 anys sense haver acabat els seus estudis de Belles Arts)», apunta la instructora.
D’esta manera, Rablaci va poder exposar en l’estranger en els mateixos o en llocs pròxims a les exposicions de l’IVAM i en moments temporals iguals o pròxims. En tots dos casos els transports, sufragats amb fons públics, van ser assumits per l’empresa Logística de l’Art SL.