La Federació de Caçadors de la Comunitat Valenciana es manifestarà este dissabte 6 de maig a causa de l’assetjament que, segons indiquen, pateixen des de l’administració i per reivindicar el que consideren una funció fonamental que realitzen al camp i exigir respecte per la situació que pateix el sector.
Entre altres qüestions, denuncien que les actuals Lleis de Benestar animal autonòmiques i estatals estan asfixiant el sector i per això exigeixen que es creen de manera urgent mesures realistes que es puguen dur a terme i que ajuden el caçador a ser més efectiu.
Els caçadors no entenen com no es regula este aspecte quan hi ha hagut un notori increment en la comercialització i el consum de la carn de porc senglar. A més, critiquen que no s’hagen ni creat “sales d’inspecció i de possible especejament”, ja que a la Comunitat no n’hi ha actualment cap i per això, s’han de fer càrrec de la “destinació de les peces abatudes i dels seus costos”.
Compensacions per caçar senglars
Els caçadors comparen també la seua situació amb les d’altres comunitats autònomes amb mesures diferents. Es refereixen per una banda a Catalunya, que els paga per senglar abatut, o a Castella-la Manxa que no cobra la llicència de caça als seus veïns oa Múrcia en ser les taxes d’aprofitament dels vedats gratuïtes.
En este context, detallen també que el 2022 es van declarar al voltant de 40.000 abatiments d’exemplars, ressaltant amb això l’important paper que tenen els caçadors per evitar danys a l’agricultura, ja que hi ha s’han produït este últim any, la pèrdua d’uns 50 milions d’euros per la presència dels senglars a la Comunitat de “problemes sanitaris i diversos accidents de trànsit causats per animals”.
És per això que des de la federació reiteren que “ja no es caça per afició sinó per obligació”, ja que els plans tècnics i les resolucions “exigeixen els clubs de caçadors a fer-ho amb una determinada quantitat de batudes o munteries a l’any”.
Un sector que genera 455 milions d’euros a la Comunitat
Des de l’entitat al·leguen que no entenen com “no es compleixen les peticions” d’un sector que genera a la Comunitat Valenciana “un total de 455 milions d’euros”, segons un estudi de la Fundació Artemisan i Deloitte. A més afirmen que hi ha al voltant de 60.000 llicències de caça a la Comunitat.
De fet, este és precisament, un dels aspectes en què la Federació de Caça de la Comunitat ha posat especial èmfasi en assegurar que no se senten escoltats, ja que les seues demandes “no han estat ateses ni s’han tingut en compte les reiterades peticions dels diversos anys”, tal com han detallat. Així mateix, critiquen que tampoc no han fet cas als diversos informes tècnics científics que ells mateixos han aportat “per solucionar la situació de sobrepoblació del porc senglar”.