L’Ajuntament de Sant Jordi ha aprovat per unanimitat una moció en defensa de la caça presentada per l’Equip de Govern que promou que la pràctica cinegètica passe a ser considerada com a Bé d’Interés Cultural.
Amb això, el municipi castellonenc s’ha convertit en el primer de tota la Comunitat Valenciana a impulsar esta iniciativa que defensa la caça responsable i sostenible com a activitat d’interés social davant el Govern d’Espanya i la Generalitat de la Comunitat Valenciana.
L’alcalde de Sant Jordi, Iván Sánchez Cifre, ha explicat que “la caça és part de la nostra cultura, és motor econòmic i és garantia de sostenibilitat. Reconeixem la pràctica cinegètica per l’alta repercussió que té, també perquè és imprescindible per a equilibrar la fauna i els ecosistemes”.
El text defensa i promou la dignitat, honorabilitat i decòrum dels caçadors, perseguint qualsevol mena d’estigmatització que es puga provocar a partir de tòpics i estereotips que inciten a l’odi. “Els caçadors som persones compromeses amb la nostra terra, coneixedors de l’entorn natural dels nostres pobles i cuidadors de la nostra flora i fauna”, ha assenyalat l’alcalde.
A partir d’esta iniciativa, l’Ajuntament de Sant Jordi es compromet a impulsar i donar suport a l’activitat cinegètica com a sector de desenvolupament economia i de creació d’ocupació a la província, així com a donar publicitat i cobertura en els mitjans provincials a totes les activitats relacionades amb la caça que s’organitzen.
D’igual manera, insta la Diputació de Castelló a sumar-se als actes reivindicatius en defensa del sector cinegètic que tindran lloc en els pròxims mesos.
Compromís de les Administracions supramunicipals
La moció aprovada per l’Ajuntament de Sant Jordi insta la Diputació de Castelló perquè intercedisca davant el Govern d’Espanya perquè retire de l’esborrany d’Avantprojecte de llei de protecció i drets dels animals tota la regulació que impedisca la caça en els termes que actualment es desenvolupa i que de seguir en els termes actuals implica la desaparició d’esta.
A més, tal com ha destacat l’alcalde, “demanem tant a la Generalitat com al Govern que es tinga en compte als caçadors a l’hora de modificar qualsevol normativa”.
Defensa de modalitats tradicionals de caça
El text té especialment cuidat les pràctiques de caça més tradicionals de la Comunitat. Així, insta el Consell que inicie l’expedient perquè es declare d’Interés Cultural Immaterial la munteria (ganxo i batuda) i la dula: l’art de la solidaritat i el compromís amb la terra i el món rural. També al fet que inicie l’expedient perquè es declare d’Interés Cultural Immaterial el reclam bucal del cant del tord comú.
Insta el Consell que modifique la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de caça de la Comunitat Valenciana per a crear, regular i dotar econòmicament un Fons de recuperació, manteniment i creació de millores en benefici de les poblacions silvestres del qual siguen beneficiaris els clubs de caça.
Un altre aspecte a destacar d’esta iniciativa és que el consistori insta a la Generalitat que acate i complisca la sentència del 26 de juny de 2020 del TSJCV que dona la raó a APAVAL per a testar el cistell de malla com a mètode substitutiu del tradicional parany.