Anuncien el preu del primer medicament contra el Covid-19

Gilead fa públic que el fàrmac tindrà un preu de 2.100 euros per un tractament complet de sis dosis
El remdesivir, el primer fàrmac aprovat contra el Covid-19, tindrà un preu de 390 dòlars per vial. | València Diari

Fa pocs dies arribava la bona notícia de l'aprovació, per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA), de l'antiviral remdesivir com a primer fàrmac contra el coronavirus. Ara, la farmacèutica nord-americana Gilead acaba de comunicar el preu del medicament: uns 2.100 euros per un tractament de sis dosis, que podria augmentar fins als 3.800 euros si es necessiten més dosis.

El cost anunciat este dilluns pel laboratori Gilead s'oferirà a tots els governs dels països desenrotllats de tot el món a on el remdesivir està aprovat o autoritzat per al seu ús. Es tracta, segons la companyia, d'una quantitat «molt per davall» del cost del medicament, per tal de garantir un accés ampli i equitatiu al fàrmac en un moment de necessitat mundial urgent.

Preu reduït als països en vies de desenrotllament

En els Estats Units, donades les característiques del seu sistema sanitari, el preu serà de 520 dòlars per vial (462,80 euros) per a les companyies d'assegurances privades, mentres que manté els 390 dòlars per dosi per a programes públics. En una carta oberta, el president i director executiu del laboratori, Daniel O'Day, ha destacat que «l'objectiu és ajudar a la quantitat més gran de pacients possible, el més ràpid possible i de la manera més responsable».

El laboratori ha especificat que els 390 dòlars per dosi és el que demanarà als governs dels països més desenrotllats. Per als que estan en vies de creixement, ha arribat a diferents acords amb productors de medicaments genèrics per a poder oferir el tractament a un preu més reduït i facilitar d'eixa manera el seu accés.

Queixes dels pacients

L'anunci del preu del remdesivir no ha convençut a alguns sectors. Sense anar més lluny, associacions de defensors dels pacients, com Public Citizen, argumenten que el cost hauria de ser menor, ja que el fàrmac va ser fet amb el suport financer de govern dels Estats Units.

Peter Maybarduk, director del programa d'accés a medicaments de Public Citizen, va qualificar el preu com «una mostra d'arrogància i menyspreu pel públic». A això ha afegit que el medicament va reduir modestament l'estada dels pacients en l'hospital, però no ha demostrat que redusca les morts dels pacients amb el Covid -19 .

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!