La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha traslladat este dijous al Govern que aplicarà l’app Radar Covid «quan ho determinem i ho considerem» i ha afirmat, fins i tot, que el territori valencià «pot no sumar-se». «La Generalitat decidirà en el seu moment com i quan s’implanta», ha dit de manera contundent.
En tot cas, ha indicat que no es tracta d’una contestació al Ministeri, que ha donat una data d’implantació, però ha posat l’accent en què «com és lògic marcarem el ritme», encara que «dins del respecte institucional» entre administracions.
D’esta forma ha indicat en preguntes dels mitjans en la roda oferida per a informar de l’evolució del coronavirus, davant l’anunci de la Secretària d’Estat de Digitalització, que ha donat data de quan ha d’estar llesta l’aplicació.
Barceló ha subratllat que ja ha explicat en diferents ocasions que en el territori valencià s’està estudiant esta aplicació i valorant implantar-la i a on es fa. En esta línia, ha afirmat que no compartir les declaracions de la Secretaria d’Estat i ha asseverat: «La Generalitat decidirà en el seu moment com i quan s’implanta».
Arguments tècnics o ètics
En este context, ha posat l’accent que no es tracta d’una qüestió de fiabilitat sinó que és una ferramenta que han d’estudiar. «El dia que puguem anunciar alguna cosa, ho traslladarem», ha precisat, i ha insistit en què estes declaracions de la Secretaria d’Estat són «alienes al ritme i decisions que la Comunitat puga adoptar quan ho considere oportú».
La titular de Sanitat ha afegit que desconeix si el Govern ha donat una data concreta però ha insistit en què no s’ha adoptat en l’autonomia la decisió de què l’app entre en funcionament la pròxima setmana i pot no sumar-se a esta data.
Preguntada per si hi ha arguments tècnics o ètics per a no fer-ho, ho ha negat. «Ètiques no. Per què tindre’n», s’ha preguntat, ja que saben que es tracta d’una aplicació que «ha passat tots els controls i més quan és projecte que ha liderat el Ministeri».
Encara s’estudia l’efectivitat
En tot cas, ha argumentat que el que les altres comunitats autònomes estan fent són proves en províncies o espais per a comprovar el funcionament mentres que la Generalitat encara estudia «no només l’efectivitat sinó com repercutirà i quina incidència tindrà quan ja estem fent labor de rastreig».
«No és una qüestió ètica ni tècnica sinó d’eficàcia i de vore com pot completar alguna cosa que ja estem fent i que té la certesa i efectivitat demostrada, ja que estem detectant el 40% de les persones asimptomàtiques», ha argumentat la consellera.
Com a justificació, ha indicat que només el 30% de totes les persones a les que sotmeten a PCR ix positiva, per això volen vore la seua «efectivitat i com esta aplicació repercutirà en les ferramentes» de què disposa la Generalitat per a frenar l’expansió de la pandèmia. «No és una contestació al Ministeri, que ha donat una data, però com és lògic, nosaltres marcarem el ritme dins del respecte institucional» entre administracions, ha conclòs.