Les 10 bones notícies sobre el coronavirus

Imatge d'una mostra de sang per testar el covid-19 el març de 2020

Raons per a encarar amb optimisme la crisi del coronavirus | Valencia Diari

 

En estos moments tan difícils a causa de la pandèmia del coronavirus, necessitem bones notícies més que mai per a afrontar el nostre dia a dia i encarar el futur de la millor manera possible, ja que la situació tan greu que estem vivint no ens deixa vore més allà.

 

En això ens poden ajudar les paraules del microbiòleg de la Universitat de Navarra, Ignacio López Goñi, que ha recopilat una sèrie de notícies positives sobre el coronavirus en el portal ‘The Conversation’, que t’alegraran el dia i et faran vore les coses davall el prisma de l’optimisme.

 

Les 10 millors notícies sobre el coronavirus

El genoma s’ha identificat ràpidament

Conéixer com és el virus és el primer pas per a enfrontar-se contra ell amb garanties. El SARSCoV2 es va identificar el 7 de gener, just un mes després de què aparegueren els primers casos en la Xina i tres dies després ja es va obtindre el genoma. El coronavirus està estudiat i és conegut, i això que pareix tan obvi, no s’ha donat en altres epidèmies, com per exemple la del VIH, en la que es va tardar més de dos anys en descobrir com era el virus. 

 

Es pot diagnosticar ràpidament

Tot i l’escassetat de tests de detecció ràpida en Espanya, des del 13 de gener està en el mercat el test ràpid per a diagnosticar el coronavirus, que pot detectar-lo en hores i que és fonamental per a frenar el contagi. Hui han començat a arribar a Espanya els 640.000 tests ràpids que es preveu que ajuden a detectar els casos amb més rapidesa per a contribuir a frenar el contagi.

 

Bones notícies des de la Xina

La Xina és un bon espill en el que mirar-nos. Després de pràcticament dos mesos de quarantena, el número de contagis provocats pel coronavirus han disminuït dràsticament, conseguint actualment xifres de 0 contagis diaris.

 

La majoria superen el coronavirus

Amb les contínues xifres que ens arriben de morts i malalts per coronavirus en l’UCI, és inevitable pensar que la situació és molt crítica, i de fet ho és, pel col·lapse del sistema sanitari, que ja s’està donant en algunes comunitats autònomes. Però també cal recordar que hi ha 13 voltes més pacients recuperats de coronavirus que morts per esta causa, cosa que ens dóna una visió més optimista de la situació.

 

El 80 % dels casos són lleus

Encara que la preocupació per l’estat de salut dels col·lectius de risc s’apodere de nosaltres, cal saber que el 80% dels contagiats per coronavirus presenta símptomes molt lleus o passa la malaltia pràcticament de manera asimptomàtica.

 

No afecta de gravetat als menors d’edat

En els menors d’edat els símptomes són tan lleus que poden fins i tot passar desapercebuts i tindre el coronavirus sense saber-ho. Les estadístiques assenyalen que només el 3% de morts per coronavirus són menors de 20 anys.

 

El virus s’elimina fàcilment

Encara que el virus es propaga molt ràpidament, també es pot eliminar fàcilment de les superfícies de manera senzilla i eficaç només amb etanol (alcohol de 62-71%), aigua oxigenada del 0,5% o lleixiu al 1%. Per a mantindre les mans desinfectades, és suficient llavar-se-les amb aigua i sabó per a eliminar-lo.

 

Gran implicació del món científic

Els científics treballen a contrarellotge per a trobar la cura del coronavirus i, en poc menys d’un mes, ja s’han publicat multitud d’articles científics sobre el Covid-19 i SARSCoV2, estudiant al detall la seua epidemiologia, genètica, tractaments, possibles vacunes i diagnòstic. Només en PubMed, revista científica de referència, hi ha 164 articles sobre les investigacions que s’estan fent del coronavirus.

 

Les vacunes estan en marxa

Encara que no se sap quan tindrem disponibles les vacunes contra el coronavirus, hi ha més de huit projectes en marxa en diferents països, inclosos Espanya, per a conseguir una vacuna, i alguns d’estos prototips començaran a provar-se en humans d’ací poc.

 

Més de 80 assajos clínics

A banda de les vacunes, també s’està estudiant com lluitar contra el virus una volta ja s’ha produït el contagi i, per això, s’estan fent diferents assajos clínics amb antivirals a pacients contagiats per coronavirus, entre els que es troba el remdesivir, que ja es va assajar contra l’Ebola i el SARS.

ÚLTIMES NOTÍCIES