Canvi a horari d’hivern

Com cada any, l’últim diumenge del mes d’octubre es posa fi a l’horari d’estiu, començant el d’hivern, per al que és necessari retardar el rellotge una hora.

Concretament, serà durant la matinada que va del dissabte 30 d’octubre al diumenge 31 d’octubre de 2021 quan es duga a terme el canvi d’hora, per la qual cosa a les 03.00 hores tornaran a ser les 02.00 hores (horari oficial peninsular).

A les 3 seran les dos

Quan les agulles del rellotge marquen les tres de la matinada, s’hauran de retardar a les dos. La modificació horària de tardor s’aplica en tots els països de la Unió Europea (UE), a fi d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir del diumenge 31 d’octubre començarà el dia i fosquejarà més aviat, fins que el març vinent es faça el canvi horari de la primavera del 2022.

En les Illes Canàries

En el cas de les Illes Canàries, on sempre és una hora menys, este canvi horari es produirà una hora abans, per la qual cosa a les 02.00 hores serà la 01.00 hores.

Una hora més

Amb este canvi, la nit tindrà una hora més i, com a conseqüència, a partir d’este moment, començarà el dia una hora abans, encara que també fosquejarà més primerenc.

Debat obert

A Europa, el debat sobre este canvi d’hora, que també es duu a terme en altres països, continua obert. Són moltes les persones que estan en contra d’endarrerir i avançar l’hora dos vegades cada any, alguna cosa que es fa amb l’objectiu d’estalviar energia i guanyar hores de llum.

Quin dia cal canviar l’hora?

El canvi a l’horari d’hivern a Espanya es produeix la matinada de l’últim diumenge d’octubre, que enguany coincideix amb l’últim dia del mes, el 31. Això és així des de 1996: abans el canvi d’hora de tardor es duia a terme l’últim diumenge de setembre.

Com t’afectarà l’horari d’hivern?

L’efecte més immediat del canvi d’hora és que començarà el dia i fosquejarà una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a les tardes (i més als matins). Els experts sostenen que l’horari d’hivern facilita una millor adequació entre la llum natural i el ritme d’activitat majoritari de la població. A l’alba més primerenca, més gent gaudirà de llum solar quan s’aixeque, la qual cosa suposa un clar benefici en termes de salut.

Quins efectes té el canvi en la salut?

El canvi a l’horari d’hivern pot afectar sobretot les persones amb patologies, als bebés lactants i a les mascotes. Els efectes del canvi en els bioritmes resulten similars, però menys bruscos que el fenomen ‘jet-lag’, que es produeix després d’un llarg viatge. En despertar-se, quan el rellotge biològic marca l’hora a la qual està acostumat, és quan es produeixen alteracions, encara que en poc temps l’organisme el compensa i s’adapta.

ÚLTIMES NOTÍCIES