
La lluita contra la COVID-19 ha mobilitzat diferents investigacions per a trobar l’esperada vacuna que acabe amb esta pandèmia. Però l’impacte del virus no para de portar sorpreses. La Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renave) ha anat publicant amb periodicitat les dades de contagi, que ara com ara ja acumulen un total de 218.011 casos.
Segons ha arreplegat ‘Las Provincias’, fa 60 dies, huit de cada deu pacients eren hòmens i els símptomes més freqüents eren febre, dificultat per a respirar i tos seca. Estos símptomes es mantenen, però quatre de cada deu pacients també presenten problemes digestius. A demés, ara, el 55,5% dels casos diagnosticats són dones.
[predef]valncia-grup-de-facebook-595[/predef]
Per què estos canvis?
Este procés de canvi es va començar a observar el passat 3 d’abril i s’ha mantingut fins ara. «Una hipòtesi d’esta situació és la major exposició de les dones al virus pel que fa als treballs de cures dels malalts» , explica Elisa Chilet, coordinadora del grup de treball de Gènere de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). En l’últim estudi de Renave, la taxa de professionals sanitaris contagiats era del 21% i el 75% eren dones.
«Potser els estudis de seroprevalença poden donar més informació sobre este tema», assenyala Esther Calbo, la portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infecciones i Microbiologia Clínica (Seimc). Per la seua part, considera que el més probable és que es torne a la situació descrita amb anterioritat, és a dir, es torne a invertir el perfil dels pacients i torne a predominar el malalt home.
Mal de gola
Altres símptomes detectats en els últims temps que apareixen amb més freqüència entre les dones malaltes és el mal de gola, que no solia aparéixer en anteriors informes.
Per altra banda, el 55,2% dels hòmens han desenvolupat pneumònia. Ells també presenten més malalties de base i un major percentatge d’hospitalització, admissió en UCI o ventilació mecànica.