El col·lapse en la Seguretat Social posa en risc les ajudes per a milers d'espanyols

Les oficines es troben col·lapsades per l'augment de sol·licituds i concertar una cita prèvia és impossible en molts casos

Oficina de la Seguretat Social
Les oficines de la Seguretat Social es troben desbordades per l'augment de peticions. | Twitter

Últimament estem sentint parlar molt del col·lapse dels hospitals, però no són els únics servicis públics que s'estan veient desbordats per la crisi del coronavirus. Acaba d'eixira la llum la situació límit en què es troben les oficines de la Seguretat Social encarregades de tramitar les ajudes a milers de famílies en Espanya. Esta és una situació delicada perquè, arran dels protocols de protecció enfront del virus, davant de qualsevol tràmit presencial és obligatori demanar cita prèvia per internet o per telèfon. Això, però, s'ha convertit en una odissea per a moltes persones.

Concertar cita prèvia, missió impossible

A voltes resulta directament impossible concertar una cita prèvia, un pas indispensable per a fer qualsevol tràmit en la Seguretat Social. D'esta manera ho ha denunciat el popular actor Antonio Resines, que assegura que ni els telèfons ni el web de la Tresoreria General funcionen, i és impossible concertar una cita per a fer els tràmits.

Esta és la situació que s'està vivint en moltes oficines de la Seguretat Social en Espanya, desbordades per l'augment de peticions de tràmits com el de l'ingrés mínim vital. Però a demés, qualsevol procediment com gestionar una jubilació o registrar a un bebé s'està fent impossible per a moltes persones.

Els que fan cua a l'espera d'una solució denuncien que és una situació vergonyosa davant la que se senten desemparats i sense saber què fer. Hi ha casos de persones que porten mesos sense cobrar la pensió de viduïtat, per exemple. Una usuària es queixa perquè porta intentant donar d'alta la seua filla des de fa tres mesos sense èxit: «No la puc ni vacunar».

Trànsit de cites prèvies

Alguns ciutadans que intenten demanar cita prèvia a través del telèfon sense èxit ho proven des de la pàgina web, però tampoc funciona. I viceversa. Un afectat explica que fa un mes que intenta concertar la cita però no hi ha manera.

Els privilegiats que sí que han conseguit una cita confessen l'únic truc que els ha funcionat per a conseguir-ho: fer-ho a primera hora del matí. «Fa vint dies vaig conseguir una cita prèvia cridant a les nou del matí», diu un usuari, mentres un altre reconeix que demanar-ho de matí és l'únic sistema per a sortejar el col·lapse.

El bloqueig és tal que fins i tot ha aparegut un mercat negre de cites prèvies. Es tracta de gent que està traient profit de la situació gestionant cites a canvi de diners. D'esta manera ho explica un testimoni: «Una amiga meua ha hagut de pagar 150 euros per a que li donen cita en tres dies. És una màfia». Esta classe de pràctiques s'estan produint molt per tràmits d'Estrangeria.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari