Convocades les ajudes per a la rehabilitació d’edificis i millora de l’eficiència energètica

El termini de presentació telemàtica de sol·licituds comença l'11 d'abril i expira l'1 de desembre de 2022

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i arquitectura bioclimàtica convoca les ajudes del Programa d’ajuda a les actuacions de rehabilitació a nivell d’edifici i de millora de l’eficiència energètica en habitatges per a l’exercici 2022, del Pla de Recuperació, transformació i Resiliència d’Espanya finançat per la Unió Europea, a través dels fons Next Generation EU.

Aquestes ajudes tenen per objecte, tant en àmbit urbà com rural, el finançament d’obres de rehabilitació, sense cap mena de limitació en el seu objecte, en els edificis d’ús predominant residencial. Inclouen, no obstant això, l’exigència d’una millora acreditada de l’eficiència energètica, amb especial atenció a l’envolupant edificatòria en edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloent-hi els seus habitatges, i en els habitatges siguen unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars.

Pla de Recuperació, transformació i resiliència

El Pla permet el desenvolupament d’una sèrie de projectes per a la realització de reformes estructurals, i l’objectiu de les quals pretén la recuperació econòmica després de la pandèmia causada per la COVID-19 i una transformació més resilient i inclusiva.

Aquest Pla s’inclou, a més, en el marc de Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea establit pel Reglament 2021/241.

El component 2 d’aquest pla se centra específicament en l’impuls de les actuacions de rehabilitació i millora del parc edificatori i habitatge. Aquest component pretén aconseguir els objectius europeus i nacionals en matèria de sostenibilitat, en entorns urbans i rurals, segons les seues característiques i el seu gran potencial de millora.

Actualment, es considera que, a Espanya, prop del 45% dels edificis són anteriors a 1980, tractant-se d’un percentatge que s’eleva fins al 50% en el cas dels edificis d’ús residencial i una xifra de 9,7 milions d’habitatges. Al seu torn, s’estima que al voltant d’1 milió d’habitatges estan en estat deficient, dolent o ruïnós.

A més, si s’analitza la qualitat dels edificis existents a partir de les qualificacions energètiques, s’observa que més del 81,0% dels edificis existents se situen en les lletres E, F o G, en termes d’emissions. El percentatge creix fins al 84,5% dels edificis, en el cas del consum energètic, la qual cosa posa de manifest l’important potencial de la rehabilitació energètica.

No obstant això, els edificis que aconsegueixen la millor qualificació, la lletra A, no arriben el 0,3% del total en el cas de les emissions i se situen en el 0,2% en el cas de consum energètic. A això se suma que més d’un 75% dels edificis residencials no són accessibles i, del total d’edificis residencials que tenen 4 plantes o més, al voltant d’un 40% no disposa d’ascensor.

Segons l’anàlisi realitzada per a l’Eresee, l’activitat de rehabilitació va experimentar un notable creixement entre els anys 2017 i 2019, amb un increment del 10% en el nombre d’edificis rehabilitats i del 35% en el pressupost.

No obstant això, el ritme resulta bastant inferior i insuficient per a complir amb els objectius establits en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030. El seu objectiu és la rehabilitació d’un total d’1.200.000 habitatges en el conjunt del període, començant amb 30.000 habitatges a l’any en 2021 i finalitzant amb 300.000 habitatges a l’any en 2030.

Finançament i condicions de la concessió de les ajudes

La quantia màxima d’ajudes per a aquesta convocatòria, que aporta la Generalitat juntament amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través de l’Instrument Europeu de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la rehabilitació a nivell edifici, ascendeix a 20.873.090 euros.

Respecte a les condicions, el procediment de concessió de les ajudes serà el de concurrència competitiva, per rigorós ordre de presentació de les sol·licituds, fins a l’esgotament dels fons.

Així mateix, les obres podran estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, però no podran estar finalitzades en el moment de la sol·licitud, i hauran d’haver-se iniciat amb posterioritat a l’1 de febrer de 2020.

Es creen, d’altra banda, dos figures clau per a la implementació d’aquestes ajudes: el gestor i l’agent de la rehabilitació, amb la finalitat d’establir mecanismes que faciliten la tramitació de les ajudes i l’execució de les obres per a oferir la millor informació possible que facilite la complexa presa de decisions mitjançant acords de comunitat. L’alta en el corresponent registre autonòmic ja està habilitada i es disposarà d’un cercador territorialitzada per a localitzar als gestors i agents que operen en cada localització.

Per a simplificar i homogeneïtzar al màxim els criteris tècnics que aquesta convocatòria exigeix, s’han implementat una sèrie d’eines de tremenda utilitat per a la població en general desenvolupades gràcies a la col·laboració de l’Institut Valencià de l’Edificació.

Destaca, especialment, l’eina de càlcul de memòries valorades renovEU, que permet senzillament introduint una direcció calcular no sols l’estat energètic actual de l’edifici en qüestió, sinó discernir quina intervenció seria la més convenient per a aconseguir els objectius de millora de l’eficiència energètica. Totes elles estan disponibles en la web de la Conselleria: consultar ací

Termini i forma de presentació de les sol·licituds

El termini per a la presentació de la sol·licitud d’ajudes s’iniciarà l’11 d’abril de 2022 i finalitzarà l’1 de desembre de 2022, tots dos inclusivament.

A més, el termini per a sol·licitar la inscripció com a gestor o agent de la rehabilitació en els registres corresponents, s’iniciarà a partir de l’endemà a la publicació de la resolució en el DOGV, i finalitzarà el 24 de novembre de 2022, inclusivament.

La presentació i el procediment de tramitació serà preferentment telemàtic i, en el cas de les sol·licituds provinents de comunitats de propietaris/as, serà obligatori realitzar-ho a través dels gestors/as i agents de la rehabilitació.

ÚLTIMES NOTÍCIES