Els anomenats ‘supercontagiadors’ han sigut un dels objectes de més estudis des de què va esclatar la pandèmia de coronavirus en tot el món. Els científics intenten entendre perquè algunes persones, que especialment pertanyen als grups de menor edat es convertixen en fonts de contagis massius en el seu entorn, però en canvi, molts d’ells ni tan sols mostren símptomes de la malaltia.
La revista ‘Science’ ha publicat un estudi que es va fer en l’Índia, a on s’han detectat més de 6 milions de contagis, a on es mostren evidències científiques sobre este fenomen i a on s’intenten donar respostes que ajuden a detectar estos supercontagiadors per a poder millorar la prevenció i parar la transmissió dels contagis.
Els investigadors van analitzar les vies d’infecció i la taxa de mortalitat de més de mig milió de persones exposades a 84.956 casos confirmats de coronavirus. Segons els resultats de l’estudi, el 71% de totes les persones infectades no van transmetre la malaltia a cap dels seus contactes, mentres que el 8% dels malalts van infectar al 60% dels nous contagis. És a dir, que el 8% dels malalts va ser responsable de contagiar el 60% dels casos secundaris que es van detectar.
Estes dades són la prova empírica més gran sobre el fenomen dels supercontagiadors, i els investigadors conclouen que «els supercontagiadors són la regla més que l’excepció quan s’observa la propagació de la Covid-19, tant en l’Índia com probablement en els llocs més afectats».
El paper dels supercontagiadors va cridar l’atenció dels científics des de ben prompte en la pandèmia, especialment quan es van conèixer casos com el d’un home en Washington, en els Estats Units, que va contagiar 52 persones durant l’assaig d’un cor musical. En altres països, entre ells Espanya, també s’han detectat casos pareguts de malalts que han contagiat a un bon grup de persones, i en canvi altres no han contagiat ningú a pesar de què vivien en cases amb molts convivents.
El paper dels xiquets en el risc de transmissió social
L’estudi ha aportat altres hipòtesis sobre com evoluciona la transmissió de la Covid-19 entre la població i que podrien ajudar a prendre unes mesures o unes altres a l’hora de combatre de la malaltia. Per exemple, segons les investigacions, una persona contagiada per coronavirus, independentment de la seva edat, té un 2,6% de possibilitats de contagiar la malaltia a algú del seu entorn social, i un 9% de possibilitats d’infectar alguna persona amb qui convisca. A demés, l’estudi també posa en relleu el paper que tenen els xiquets en les transmissions: «Els xiquets són transmissors molt eficients en este entorn».
De moment, però, es desconeixen els motius pels que estes persones tenen més capacitat d’infecció. El que sí que se sap és que, una volta contagiats, són portadors d’una elevada càrrega viral tot i no mostrar símptomes o passar la malaltia de forma molt lleu.