ÚLTIMA HORA

CORONAVIRUS: Repunt de morts després de 4 dies sense defuncions en el territori valencià

Divisió entre el Botànic i l'oposició per la «correcta quantificació» dels morts per coronavirus

La proposta de Ciutadans no ha sigut aprovada
La proposta no ha sigut aprovada | Corts Valencianes

 

La Comissió de Justícia de les Corts ha desaprovat, amb els vots del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem), una proposició no de llei plantejada per Ciutadans, que sí ha sigut secundada pel PP i Vox, sobre «la garantia del correcte funcionament dels registres civils del territori valencià i la correcta quantificació de les víctimes mortals causades per la pandèmia» del coronavirus.

 

En concret, la iniciativa demanava instar al Govern central que encarregue, als instituts de medicina legal de la Comunitat Valenciana i als metges forenses, la col·laboració necessària amb els registres civils per a que «puga quedar constatada la causa inicial fonamental de la defunció en el cas d'aquelles ja inscrites des de l'1 de març en les que apareguen sospites o factors racionals de probabilitat» de COVID-19.

 

També reclamava que el Govern sol·licitara al CGPJ que es dirigisca als jutges encarregats dels registres civils valencians per a que, d'ara en avant, «es vetle perquè es faça una identificació, com més precisa millor, de la causa inicial o fonamental de la mort en tots aquells casos en què apareixen processos patològics o causes intermèdies que puguen considerar-se compatibles o sospitoses amb el coronavirus».

 

Ciutadans: «No es pot ocultar la magnitud de la tragèdia»

El diputat de Cs Vicente Fernández ha explicat que les dades de l'Institut de Salut Carles III estimen un «excés de mortalitat» en el territori valencià del 22 de març al 6 de maig de 1.514 persones, cosa que suposa «una distorsió» amb les dades oficials de morts per COVID-19, que són «els morts oblidats en esta pandèmia, els oblidats per la veritat oficial». En este sentit, ha subratllat que jutges dels registres civils ja han mostrat la seua «sospita» i ha remarcat que «amb silenci no hi ha respecte als morts» i «no es pot ocultar la magnitud de la tragèdia».

 

PP: «Moltes famílies no podran saber si la mort va ser deguda a la COVID»

El 'popular' José Císcar ha mostrat el seu suport a la iniciativa, atés que «una de les majors dissorts d'esta pandèmia és no poder conéixer la xifra real de víctimes» i «moltes famílies no podran saber amb certesa si la mort va ser deguda a la COVID o a una altra causa, amb tot el que això comporta», ja que «no podran exercitar accions legals en defensa dels seus legítims drets perquè no podran acreditar una relació de causalitat». «Les morts són molt superiors als anys precedents i, a excepció de la COVID, no hi ha hagut, afortunadament, cap circumstància excepcional», ha subratllat, com a accidents o catàstrofes naturals, pel que «no hi ha dubte que és per la COVID».

 

Vox: «El respecte a les víctimes és la veritat, no l'ocultació i el secret»

José María Llanos (Vox) ha subratllat que el respecte a les víctimes «és la veritat, no l'ocultació i el secret» i «les coses no estan funcionant en relació al càlcul dels morts amb sospita» de coronavirus, una cosa que posen de manifest els propis jutges dels registres civils, ha subratllat. «No hi ha llum i taquígrafs respecte al que està passant», ha insistit, pel que veu «imprescindible» el suport a la proposta de Cs.

 

PSPV: «Ningú vol ocultar res, deixen de repartir ombres»

Per part seua, la socialista Rosa Peris ha demanat que no es confonga en parlar de les dades de defuncions, perquè el Ministeri de Sanitat oferix el de defuncions confirmades amb PCR com exigeix l'OMS, mentres que el registre civil dona fe pública de la defunció. Al seu juí, «falten a la veritat i al rigor els qui intenten confondre» i qüestionen la credibilitat de les dades, ja que «tots els governs estan oferint la informació de què disposen, ningú vol ocultar res, deixen de repartir ombres». Esta iniciativa de Cs és «innecessària, extemporània i ajuda a contribuir als qui estan aprofitant la campanya» per a «desvirtuar» al Govern i «fer el mantra de l'ocultació de dades».

 

Compromís: La proposta de CS és «extemporària» i «poc coherent»

Nathalie Torres (Compromís) també ha qualificat d'«extemporània» la proposta, detallant les mesures implementades des del Ministeri de Justícia sobre este tema amb la mateixa fi que es planteja en la iniciativa. A demés, ha considerat que és «poc coherent» que Cs s'abstinguera en l'última comissió fa tres mesos davant una proposta per a preservar els registres civils en els jutjats de pau.

 

Unides Podem: «La veritat no pot basar-se en una sospita»

La diputada d'Unides Podem, Estefania Blanes, ha preguntat a Cs si el que pretén és que «una probabilitat es convertisca en afirmació» i ha instat a no utilitzar públicament les xifres «per a tirar les víctimes a la cara com fan alguns partits». «La veritat no pot basar-se en una sospita, si no es van fer proves en el seu moment, desgraciadament per falta de disponibilitat de PCR, ara mateix no es poden transformar eixes sospites en una realitat fundada; transparència sempre, però amb rigor», ha agregat.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram