Aigua, calamarsa i arbres caiguts: així ha sigut el pas del temporal sobre el territori valencià

Les províncies de València i Castelló estan en alerta taronja, Alacant en alerta groga per les fortes pluges
La pluja ha deixat més de 60 litres en la ciutat de València | Arxiu

El temporal de pluja, vent i calamarsa que afecta bona part del territori valencià ha deixat més de 5.400 llamps, precipitacions acumulades de 112 litres per metre quadrat en Chera (València), el tall en una línia de ferrocarril, afectació en carreteres i el tancament del port de València.


Fins a les 19.30 hores d'este divendres, la pluja ha deixat registres com 108 litres en Requena, 107 en Alzira, 98 en Yátova, 92'8 en Dos Aguas, 86'4 en en  Manises, 80 en Cortes de Pallás, 78 en Millares, 78 en l'aeroport de València i 74 en Quart de Poblet.

La ciutat de València ha acumulat 63'3 litres, que sumats als recollits este mes de novembre llancen un balanç de 238'4 litres i el convertix en el novembre més humit des de 1956, quan es van recollir 298'2 litres, segons l'Agència Estatal de Meteorologia.

Rècord de descàrregues de llamps

A demés, este divendres s'ha registrat el rècord de descàrregues de llamps en un dia de novembre en el territori valencià, amb 5.425 llamps caiguts fins a les 18.30 hores (4.242 en València, 597 en Alacant i 586 en Castelló) i se situa entre els vint dies de més llamps en el total anual des de l'any 2000.

El Consorci Provincial de Bombers de València ha intervingut en una vintena de servicis, principalment sanejament de façanes, retirada d'arbres, obertura de desaigües, i rescat de conductors atrapats per l'aigua, com en una rambla de Requena.

També han intervingut en dotze accidents per la situació de les carreteres valencianes, mentres que en Alacant el Consorci de bombers ha treballat en una extracció d'aigua en Ibi, mentres que en Castelló han recollit xicotets despreniments en cases de Borriana i Nules.

Talls de carreteres i de metro

Durant la vesprada ha continuat plovent en la província de València i en el sud de Castelló, a vegades amb tempesta, i a última hora s'han anat retirant les pluges en el litoral de València, encara que continua plovent i amb tempestes a l'interior nord de la província, i ja hi ha pluges generalitzades en Castelló, amb molts llamps a la província.

Quant a les carreteres, hi ha incidències per despreniments en la CV-419 Macastre-La Portera, i estan afectades per inundacions que condicionen la circulació en la carretera CV-474 de Villagordo del Cabriel a Camporrobles i CV-598 d'accés oest a Canals.

La Policia Local de València ha atès 102 crides per pluges i 132 pel mal funcionament dels semàfors, a demés del tall de manera intermitent de diferents passos subterranis en uns quants punts, com el túnel de l'Avinguda Germans Machado.

Calamarsa i retencions en València

A més, ha ressaltat que en els observatoris de València o l'aeroport la calamarsa ha sigut de la grandària d'una cirera, una cosa que només s'havia notificat una vegada anteriorment, l'1 de maig de 2001.

La Direcció General de Trànsit ha advertit de grans retencions en l'A-7, en tots dos sentits, a causa de l'accident de dos camions en el quilòmetre 326, a l'altura de Paterna durant el matí.

Igualment, el temporal, amb fortes tempestes i caiguda de multitud de llamps, ha provocat el tancament del Port de València al trànsit marítim des de les 10.55 hores a causa de les condicions marítimes oceanogràfiques adverses.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El bo social de l'EMT s'amplia a totes les rendes baixes" "Rescaten a dos hòmens atrapats en una rambla en Requena"