22.1 C
València
Divendres, 9 maig, 2025

El valencià del futur: confiança, satisfacció i identitat (18)

Abelard Saragossà, membre de l'AVL, en una conferència

L’acadèmic Abelard Saragossà ha dedicat la vida a l’estudi del valencià | Àrbena

 

- Advertisement -Telegram València Diari

El títol d’esta sèrie d’articles conté tres paraules que convé justificar («Confiança, satisfacció i identitat»). Eixos noms van units al primer objectiu del treball, que no he explicitat en la Introducció. La finalitat principal que m’havia marcat és la mateixa que he volgut aconseguir en les classes de la universitat: procurar parlar sobre el valencià d’una manera fonamentada i argumentada, buscant l’objectivitat; i, alhora que informe sobre el valencià, intente donar confiança i satisfacció als alumnes com a valencians. Ben mirat, formar donant confiança i satisfacció és u dels deures dels lingüistes, dels docents i, en general, de l’humanisme.

 

Diria que, en la instrucció humana, sempre hi ha el mateix mecanisme. Certament, cal donar informació als alumnes. La informació és indispensable en l’ensenyament, ja que és el factor que separa la instrucció de l’adoctrinament. Però la informació no és una causa final. És un objectiu que ha de tindre transcendència, és un mitjà: el procés de transmetre informació ha d’anar unit a la voluntat de reflexionar i explicar. Si està arrelada en l’entorn social, dona confiança, afavorix la satisfacció, augmenta la identitat social d’una persona i la vinculació amb l’entorn, procés que porta al lligam, a l’afectivitat, a la solidaritat i a la responsabilitat.

 

Per una altra banda, en una llengua marginada socialment com és el valencià la identitat és un factor important. Si a través de les classes d’història i de valencià els alumnes veuen el valencià com a un factor destacat de la identitat valenciana i ells s’identifiquen com a valencians, eixe sentiment afavorirà l’ús del valencià, tant en la seua vida personal com en la pública.

 

L’anglés, el castellà, el portugués o el francés són idiomes que tenen molts estats al seu costat per a potenciar-los i, quan ho necessiten, per a protegir-los. En canvi, ¿quants estats a favor el valencià? El valencià no en té cap a favor. O, més ben dit: en té u entre la indiferència i l’animadversió. Per tant, ¿què té a favor el valencià? Realment, hem de convindre que el valencià només té una força a favor: ser una de les característiques definitòries dels valencians. Si el poble valencià es desfà i desapareix, és del tot segur que també desapareixerà el valencià.

 

No cal dir que, per a recuperar-se, cal elaborar lleis i procurar que el valencià no passe per cap marginació social. Però les lleis sense l’adhesió dels valencians aprofiten de poc. Les lleis són necessàries, però no suficients. Per contra, l’adhesió dels valencians a la seua llengua pròpia sí que és un factor necessari i suficient. Les lleis només són una ajuda.

 

Mirem cap avant. Si els moviments socials valencians incorporen la identitat valenciana a les seues característiques definitòries; si el poble valencià decidix que vol seguir existint com a poble, que vol dirigir el seu futur i ser solidari externament i internament, en eixe cas els moviments socials i la mateixa societat valenciana tindran un aliat fidel i potent en el valencià.

 

Digam-ho clarament: la identitat dels valencians és la força més gran que pot tindre el valencià; correlativament, la identitat valenciana té en el valencià un potenciador segur i fort. El valencianisme hauria de considerar molt eixe marc, particularment els docents, els escriptors, els lingüistes: el conjunt dels professionals de la llengua. Continuarem en l’article següent.

Últimes notícies

Lleó XIV manté provisionalment càrrecs clau a la Cúria romana i a la governadora del Vaticà

El Papa Lleó XIV ha decidit mantenir de manera provisional als caps de la Cúria romana i a Raffaella Petrini, la governadora del Vaticà, per avaluar els futurs nomenaments amb calma.

El Govern Respon a Mazón: On Estaves el Dia de la Dana?

Félix Bolaños interpel·la Carlos Mazón sobre les seves accions durant les inundacions a València, destacant el compromís del Govern amb el sistema judicial.

Catalá defensa la participació d’alcaldes afectats per la danya en el procés judicial

L'alcaldessa de València, María José Català, considera essencial que els alcaldes dels municipis afectats per la danya participin en el procés judicial per aportar el seu testimoni. Denuncia enfrontaments polítics i reivindica la transparència en la gestió de l'emergència.

L’arquebisbe de València celebrarà una missa per a honrar el nou Papa, Lleó XIV

El dimarts 20 de maig, l'arquebisbe de València celebrarà una missa especial en la Catedral, dedicada al nou Papa Lleó XIV, per expressar gratitud i devoció de la comunitat diocesana.

Vox amenaça amb deixar el govern d’Almassora si el PP no expulsa els trànsfugues

Llanos Masó, presidenta de Vox a Castelló, ha advertit que la seva formació podria abandonar el govern d'Almassora si el PP no expulsa els regidors que han demanat passar a no adscrits. La situació política es complica i la governabilitat del municipi està en perill.

Educació i sindicats negocien millores en les dates d’oposicions a mestre del 2026

La Conselleria d'Educació estudia canvis en les dates d'oposicions a mestre del 2026 per evitar coincidències amb el final de curs, després d'una negociació amb els sindicats que ha presentat diverses alternatives temporals.

Ajuts de 33 milions d’euros per a pimes a la Comunitat Valenciana: fons europeus per a les afectades per la dana

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, anuncia un paquet d'ajudes amb fons europeus de 33 milions d'euros per a pimes, amb una línia específica per a les empreses afectades per la dana. Destaquen les inversions de dues empreses alimentàries a Xixona.

Bernabé demana al PP i a Vox que seguixen l’exemple del nou Papa i rebutgen ajudes limitades per nacionalitat

La delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha instat als partits PP i Vox a refusar mesures que limiten les ajudes a la ciutadania segons la seva nacionalitat, instigant-los a seguir l'exemple del nou Papa.