32 C
València
Dijous, 17 juliol, 2025

El valencià del futur: confiança, satisfacció i identitat (7)

Abelard Saragossà, membre de l'AVL, en una conferència

L’acadèmic Abelard Saragossà ha dedicat la vida a l’estudi del valencià | Àrbena

 

- Advertisement -Telegram València Diari

En la part anterior, hem comentat quin deu ser l’origen del valencià actual: el valencià treballat del segle XV. Ara, farem una presentació breu de l’evolució que porta fins al present. Tenim la idea que, en els segles XVI i XVII, es produí una «decadència». Certament, la creació literària recula; però el factor principal d’una llengua són els seus parlants i les institucions de la societat. Des d’eixa perspectiva, cal dir que el valencià no retrocedí ni en la llengua parlada ni en les institucions al llarg dels segles XVI i XVII. El valencià seguia sent la llengua del món administratiu i del món jurídic: de l’administració del Regne de València; de les lleis i dels notaris; de les institucions polítiques. I, sobretot, el valencià seguia sent la llengua del poble valencià.

 

Pel que fa a la qualitat de l’idioma, Josep Giner remarcava que, gramaticalment, el valencià dels segles XVI i XVII és superior al valencià del segle XV. El lingüiste valencià posa com a exemple la substitució de les formes llatines del pretèrit perfet (que eren irregulars: tu pensast, nosaltres pensam, vosaltres pensau) per formes regulars (tu pensares, nosaltres pensàrem, vosaltres pensàreu). Ací, comentarem una estructura que té transcendència en el present.

 

Inicialment, teníem les preposicions sus i sobre, heretades del llatí. No descriuré quin valor tenien perquè han mort. Els parlants les usaven d’una manera fosca: interferida. Davant d’això, vàrem crear tres paraules noves: dalt (que significa ‘a la part superior’: No viuen ací, sinó dalt); damunt (‘a la part immediatament superior, de manera que hi ha contacte’: Podeu posar cartells dalt dels nostres, o al costat; però no damunt) i amunt (‘moviment vertical, des de la part inferior’: Passejaven per l’avinguda del Vedat, amunt i avall).

 

Després de l’època clàssica, la paraula sus morí. La preposició sobre també hauria d’haver desaparegut; però l’hem conservada perquè li hem canviat el valor. En qualsevol comarca valenciana, sobre (Parlar sobre un tema) significa ‘al voltant de + acostament’ (en l’exemple, li peguen voltes a un tema per a comprendre’l). No hi ha cap valencià que diga ‘Parlar dalt d’un tema’ ni ‘Parlar damunt d’un tema’.

 

Si ara sumem, comprovarem que, a on inicialment teníem dos paraules (usades confusament, sus i sobre), ara en tenim quatre (dalt, damunt, amunt i sobre), cada una amb un valor privatiu (que els valencians apliquem perfectament). Com a mínim actuem així si parlem d’acord amb el poble pla. Si mirem i imitem un cert castellà (que ignora arriba i encima, Alarcos Llorach 1994: §289) i un cert català, podrem canviar ‘Li va passar per damunt del cap’ per ‘Li va passar per sobre (d)el cap’; ‘Viuen dalt’ per ‘Viuen (a) sobre’; o’ Estar damunt la taula’ per ‘Estar sobre la taula’.

 

Els valencians, certament, hem perdut dos preposicions (davall i sota), que hem de recuperar (com ens recorden les gramàtiques). En canvi, no he vist cap gramàtica que diga que la part de Catalunya que ha tendit a perdre quatre preposicions (dalt, baix, damunt i davall), les hauria de recuperar.

 

Per a tindre una visió general dels segles XVI i XVII,  convé afegir que la reculada en la creació literària va unida a la poca estima pel valencià en la capa alta de la noblesa i en algun cercle alt de l’església. Però, en el conjunt de la societat, eixos factors eren poc significatius, contra la importància que els solem atribuir.

 

Sobretot a partir d’un sector del Noucentisme català, hi ha hagut la tendència a focalitzar els aspectes negatius de la realitat i presentar-los com si foren tota la realitat. No cal dir que eixa anomalia metodològica fa presentar el nostre passat o història com si fora una acumulació de factors negatius. Actuar d’eixa forma no solament és poc objectiu, sinó que no anima precisament a sentir-se activament valencià. ¿A qui li agrada formar part d’uns derrotats? Continuarem en l’article següent.

Últimes notícies

Bernabé critica la gestió de Mazón durant la Dana del 29 d’octubre i posa en dubte el seu lideratge

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, assegura que la declaració de Vicent Mompó posa el focus en la falta de resposta de Carlos Mazón el dia de la Dana. Bernabé qüestiona el lideratge i la gestió del president de la Generalitat en esta tragèdia.

Temperatures Extremadament Altes a l’interior de València Aconseguixen els 40,6 Graus a Ontinyent

L'interior de València enfronta temperatures rècord este dijous, amb Ontinyent superant els 40 graus per primera vegada en 2025, segons Aemet i Avamet.

Vicent Mompó declara sobre la gestió de la DANA mentres bombers protesten per falta de recursos

El president de la Diputació de València declara davant la jutgessa per la gestió de la DANA, enmig d'una protesta de bombers que denuncien falta de recursos i planificació.

Tràgica caiguda a Nàquera: mor un treballador després de precipitar-se des de 10 metres en una nau industrial

Un treballador de 42 anys va perdre la vida després de patir una caiguda des de 10 metres en una nau del polígon industrial Els Vents, a Nàquera, València. L'accident va ocórrer de matinada i els servicis d'emergència no van poder salvar-lo.

El PSPV exigix que s’impute a Vicent Mompó per mentir i omissió de socors en investigació de la DANA

El PSPV-PSOE sol·licita a la jutgessa que impute a Vicent Mompó, president de la Diputació de València, per mentir en seu judicial i omissió de socors durant la DANA d'octubre.

Detingut a Alacant un dels fugitius més buscats d’Itàlia, líder de la brega

La Policia Nacional captura a Orihuela (Alacant) al líder del clan Sorianello, un dels fugitius més buscats d'Itàlia, vinculat al tràfic de cocaïna a Europa.

Carlos Mazón denuncia el tracte desigual del Govern després de la DANA i reafirma el compromís amb la recuperació de la Comunitat Valenciana

Carlos Mazón, president de la Generalitat, denúncia el tracte desigual del Govern després de la DANA i reafirma el compromís ferm amb la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

El PSPV sol·licita que s’impute a Vicent Mompó per mentir en seu judicial i omissió de socors després de la dana

El PSPV, com a acusació popular en la causa de la dana, sol·licita que el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, siga imputat per mentir en seu judicial i per omissió de socors, després de la seua declaració com a testimoni.