32 C
València
Dijous, 17 juliol, 2025

Consells per a evitar ser estafat a l’hora de comprar online en el ‘Black Friday’

black friday

Imatge d’una xica fent una compra per Internet | Cedida

 

- Advertisement -Telegram València Diari

La Policia Nacional ha emés un comunicat, en estos dies a on les compres i els descomptes estan ben presents en les xarxes, recordant que la millor manera per a evitar ser víctima de fraus i estafes cibernètiques en el ‘Black Friday’ és fer ús del sentit comú i mostrar especial atenció a consells claus que permetran fer compres segures en la xarxa.

 

Els experts en fraus i estafes cibernètiques de la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional avisen que els ciberdelinqüents aprofiten estos events, en els què s’incrementen les compres i transferències virtuals, per a intentar enganyar a les seues víctimes potencials.    

 

Per a evitar els càrrecs fraudulents, la suplantació d’identitat, la reconducció a una pàgina web falsa o la remissió massiva de missatges amb ofertes irreals, entre moltes altres estafes, els especialistes proposen estes cinc pautes que servixen com a protecció en qualsevol classe de transacció:

 

  • No introduïsca el seu número de targeta en pàgines web de dubtosa confiança. Aplique sempre el seu sentit comú i, en cas de dubte, no faça la transacció.
  • Assegure’s de què siga un lloc segur. Per a això, comprove que apareix la icona d’un cadenat en la barra de direccions del seu navegador.
  • Verifique regularment que els càrrecs rebuts en el seu compte bancari es corresponen amb les compres que ha fet.
  • Utilitze plataformes intermèdies de pagament, amb targetes prepagament o amb saldo reduït.
  • Sempre que siga possible, establisca una doble comprovació per a aprovar la transacció (un codi del banc remés al seu mòbil, targeta de coordenades, etc).
  • Conserve sempre el tiquet o justificant de la transacció de qualsevol classe de compra per a poder fer les reclamacions corresponents en cas de productes defectuosos o que no responguen a l’esperat.

 

Principals fraus que amenacen el procés de compra

Les principals estratègies que han seguit els ciberestafadors durant els últims anys, que han aprofitat l’ús massiu de les targetes de crèdit per a fer pagaments i la normalització de les compres online, han sigut dissenyades per a conseguir el seu objectiu d’enganyar als compradors durant les seues transaccions. Entre elles, la Policia Nacional destaca:

 

El ‘carding’ consistix en la utilització fraudulenta de numeracions vàlides de targetes de crèdit per a fer compres per Internet, és a dir, els càrrecs fraudulents contra una targeta de crèdit, de la què han obtingut les credencials a través d’altres procediments o per atacs a bases de dades de clients d’entitats o empreses. Una vegada obtingudes eixes credencials, l’estafador controla completament la targeta per a operar amb ella lliurement fins que el seu titular original procedisca a la seua anul·lació. 

 

En la majoria dels casos les credencials s’obtenen també en fer transferències electròniques fraudulentes, que consistix en enganyar a les víctimes amb ofertes comercials tan atractives com falses, amb la finalitat de conseguir les dades i claus bancaris o de targetes de crèdit, pagaments o transferències indegudes, etc. Una volta la víctima ha fet la transferència a un compte controlat per l’organització, desapareix tot rastre dels venedors i, per descomptat, també del producte oferit. 

 

El ‘phishing’ és un altre mètode utilitzat pels ciberdelinqüents per a suplantar la identitat d’una empresa i enganyar a les seues víctimes. A través de correus electrònics, que contenen una pàgina web duplicada amb aparença legal (de bancs, organismes, empreses, etc), la víctima, -confiada d’estar davant una pàgina oficial-, proporcionarà les dades que li sol·liciten i que posteriorment utilitzaran per a cometre l’estafa.  Les entitats bancàries, empreses o organismes oficials mai demanen informació de claus per correu electrònic. En cas de patir un d’estos atacs, s’aconsella comunicar-ho a l’entitat o banc suplantat.

 

El ‘pharming’ consisteix a suplantar el nom de domini (DNS) d’una web legal, per a reconduir a l’usuari víctima, a una pàgina web falsa. Una volta en ella, el procediment per a robar les seues dades serà igual que l’anterior.

 

El ‘spamming’ o remissió massiva de missatges no sol·licitats amb ofertes publicitàries de qualsevol classe, avisos falsos, cupons descompte o altres ganxos el més atractiu i creïble possible. Per això, des dels perfils en xarxes socials de la Policia Nacional es reitera no obrir correus d’usuaris desconeguts i eliminar-los directament i mai clicar en enllaços curts de procedència dubtosa.

 

El ‘Vishing’ i el ‘SMishing’ són variants del ‘phishing’. En el cas del ‘Vishing’, l’engany es produïx induïnt a la víctima a cridar a un número d’atenció al client fals. En el ‘SMishing’ la trampa es fa a través d’un SMS.

 

També pots llegir…

Últimes notícies

Detingut a Alacant un dels fugitius més buscats d’Itàlia, líder de la brega

La Policia Nacional captura a Orihuela (Alacant) al líder del clan Sorianello, un dels fugitius més buscats d'Itàlia, vinculat al tràfic de cocaïna a Europa.

Carlos Mazón denuncia el tracte desigual del Govern després de la DANA i reafirma el compromís amb la recuperació de la Comunitat Valenciana

Carlos Mazón, president de la Generalitat, denúncia el tracte desigual del Govern després de la DANA i reafirma el compromís ferm amb la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana.

El PSPV sol·licita que s’impute a Vicent Mompó per mentir en seu judicial i omissió de socors després de la dana

El PSPV, com a acusació popular en la causa de la dana, sol·licita que el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, siga imputat per mentir en seu judicial i per omissió de socors, després de la seua declaració com a testimoni.

El PSPV sol·licita imputar a Vicent Mompó per mentir en seu judicial i omissió de socors

El PSPV, en qualitat d'acusació popular, demana a la jutgessa que impute a Vicent Mompó, president de la Diputació de València, per presumpta mentida en seu judicial i omissió de socors relacionada amb la DANA.

Vicent Mompó declara que no va parlar amb Carlos Mazón sobre ES-Alert durant la DANA del 29 d’octubre

Vicent Mompó, president de la Diputació de València, declara que no va parlar del sistema ÉS-Alert amb el president Carlos Mazón durant la DANA del 29 d'octubre, explicant els detalls de les seues comunicacions i discrepàncies en la gestió d'alertes.

El Govern iniciarà el trasllat de menors migrants des de Canàries, Ceuta i Melilla el 28 d’agost malgrat el bloqueig del PP

El Govern espanyol planeja començar el trasllat de menors migrants no acompanyats des de Canàries, Ceuta i Melilla a altres territoris el 28 d'agost, desafiant l'oposició de comunitats governades pel PP que han boicotejat la sectorial sobre el tema.

Carlos Mazón denuncia el maltractament del Govern a la Comunitat Valenciana després de la DANA però promet no descansar en la seua recuperació

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, denúncia el maltractament del Govern central a la Comunitat Valenciana després de la DANA i reafirma el compromís amb la reconstrucció i recuperació de la regió.

El Castelló supera els 10.000 abonats a tres dies del tancament del període de renovació

El CD Castelló ha superat els 10.000 abonats en el període de renovació, acostant-se a la seua meta de 13.000 seguidors per a la nova temporada.