14 persones detingudes per vendre material sanitari caducat en València

Les mascaretes estan caducades des de l'any 2014
Venien mascaretes caducades des del 2014 | ACN

La Guàrdia Civil ha detingut a 14 persones per vendre mascaretes i material sanitari caducat. Fins al moment, s'han confiscat més de 300.000 mascaretes que estaven caducades des de novembre de l'any 2014.

Als detinguts se'ls imputen delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals, estafa, falsedat documental i pertinença a una organització criminal. En els registres, la Guàrdia Civil ha trobat mascaretes en València, Saragossa i Guipúscoa.

Els agents també han vist que hi havia gran quantitat de material sanitari caducat com guants, medicaments, xeringues, equips d'oxigenoteràpia o botelles de drenatge. A demés del material caducat, s'han confiscat 64.525 euros i s'han bloquejat 33 comptes bancaris. En 16 d'estos comptes bancaris s'han bloquejat 80.000 euros.

Canviaven els envasos originals

Per a evitar ser descoberts, els ara detinguts canviaven els envasos originals en els que s'indicava la data de caducitat. A este efecte, agarraven les màscares de les seues caixes i les posaven en bosses transparents en les que ja no constava cap data.

L'operació 'FACE MASK' va començar just després de la declaració de l'estat d'alarma quan la Guàrdia Civil va tindre coneixement d'un transport de 252.000 mascaretes caducades entre Andoain (Guipúscoa) i la Pobla de Farnals, en l'Horta Nord (València).

Des de la Guàrdia Civil han destacat que «esta investigació adquirix encara més rellevància per haver-se produït en un moment de gran demanda de material sanitari i a on existia dificultat per a la seua adquisició». 

Falsificaven la documentació

També comptaven amb un altre material sanitari que no tenia de la corresponent documentació exigida i que, posteriorment, falsificaven per a introduir-la en el mercat. Esta falsificació consistia en aportar supòsits certificats dels organismes notificadors, que no s'havien fet .

En altres ocasions, introduïen modificacions de les declaracions UE de conformitat del fabricant. Després, una volta que el material sanitari es trobava en les naus de distribució localitzades en la província de València, era traslladat a diferents localitats d'Espanya.

Els responsables de l'empresa preferien distribuir les mascaretes caducades a empreses per a que les usaren els seus treballadors, abans que enviar-les a farmàcies, ja que en estes existix un major control tant de l'envasament com de la documentació que empara la fabricació, comerç, distribució i posada a la venda al públic.

Les diligències han passat a la disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm.1 de Massamagrell, en la comarca de l'Horta Nord (València).

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Les paraules de Sánchez sobre els brots que han sorprés a tot el món" "Urgent: Un ajuntament valencià tanca després de confirmar-se un positiu de Covid-19"