Arriba una nova variant preocupant del coronavirus

Ciutadans de Perú amb mascaretes|Perú|Gestión

Quan pensem que la Covid-19 està desapareguen de les nostres vides poc a poc ens trobem enmig d’una preocupant escalada de la variant delta de la covid-19 a Espanya, que té totes les paperetes de ser el pròxim cep dominant de la transmissió a Europa la previsió del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) és que suposarà un 90% dels casos de coronavirus a la Unió Europea (UE) a la fi d’agost, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha introduït una nova mutació dins de la seua llista de ‘variants d’interés‘.

Lambda o C.37

Parlem de lambda o C.37, que es va detectar per primera vegada a l’agost de 2020 al Perú i classificada “d’interés” (VOI, per les seues sigles en anglés) per l’OMS des del 14 de juny de 2021. La regió de Arequipa, en la serra sud del Perú i amb prop d’un milió d’habitants, va establir la setmana passada restriccions contra l’avanç de la pandèmia davant la confirmació d’un segon cas de la variant delta, procedent de l’Índia, i l’increment de contagis i decessos a causa de la variant lambda, la primera que va arribar al país andí l’any passat. En esta regió, el 90,6% dels casos es deuen ja a la variant C.37 o lambda.

Elevada presència a Perú

Des de l’Institut de Salut Global de Barcelona destaquen que la variant lambda ha estat classificada “d’interés” degut “a la seua elevada presència al Perú i altres països de Sud-amèrica”. Segons la immunòloga Adelaida Sarukhan, “lambda porta mutacions que podrien augmentar la seua transmissibilitat o la seua capacitat d’evadir la resposta immunitària, però hi ha molt poca evidència de moment”.

Segons l’OMS

Segons recull l’última actualització de l’OMS sobre variants del SARS-CoV-2, el nou coronavirus que causa la covid-19, els ceps que actualment estan classificades com “de preocupació” són Alpha (B.1.1.7, sorgida al Regne Unit), Beta (B.1.351, emergent a Sud-àfrica), Gamma (P.1, original del Brasil) i Delta (B.1.617.2, anteriorment coneguda com a variant índia).

Llista de variants que interessen

Si parlem de variants que ens interessen o que són perillosses, ens trobem en esta llista en la que figuren les variants denominades Epsilon (B.1.427/B.1.429, sorgida al març de 2020 als EUA), Zeta (P.2, detectada a l’abril d’enguany al Brasil), Eta (B.1.525, identificada en diversos països des del desembre passat), Theta (P.3, sorgida al gener a Filipines), Iota (B.1.526, detectada als EUA al novembre de 2020), Kappa (B.1.617.1, original de l’Índia i identificada a l’octubre de 2020) i Lambda (C.37, identificada al Perú en el mes d’agost passat).

Fins no controlar la pandèmia el virus seguirà mutant

Segons l’OMS la diferència entre variant classificada com “de preocupació” i “d’interés” radica en el fet que les primeres suposen un “augment de la transmissibilitat o canvi perjudicial” epidemiològic, així com un “augment de la virulència o canvi en la presentació clínica de la malaltia”, a més que aconsegueixen disminuir l’eficàcia de les mesures socials i de salut pública o dels diagnòstics, les vacunes o les teràpies disponibles. En canvi, les segones s’han identificat com a causa de transmissió comunitària o origen de múltiples casos, o s’han detectat en diversos països.

Dades GISAID

Respecte a l’última variant andina considerada ‘d’interés’ per l’OMS, segons la base de dades GISAID, este cep és present en 25 països, sobretot llatinoamericans, però també europeus. De fet, Espanya ja ha detectat 44 casos, onze d’ells en les últimes quatre setmanes, la qual cosa representa el 0,7% dels casos totals en este període de temps.

Atenció a Espanya, que està molt vinculada a Llatinoamèrica, és el seté país del món on actualment s’han registrat més casos de la variant andina, per darrere de Xile, on s’han identificat 670 casos del cep C.37 fins avui, els EUA (amb 524 casos), el Perú (amb 222), Alemanya (87), l’Argentina (86) i Mèxic (57).

Evolució de la variant Lamba del virus de la covid-19, per zones geogràfiques. Evolució de la variant Lamba del virus de la covid-19, per zones geogràfiques|GISAID

Continua mutant

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va afirmar este dijous durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari en el qual es va aprovar la flexibilització de l’ús de la màscara a l’aire lliure que “sabem que el modus vivendi del virus és mutant i fins que no controlem la pandèmia continuarà mutant“, va indicar en ser preguntada per l’avanç de la variant Delta. D’este cep va alertar este divendres el viceconseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, que en roda de premsa va informar que ja suposa “més del 10%” dels casos a la regió.

Variant delta de la Covid

L’OMS alerta que les noves variants de la covid-19 “continuaran arribant”: “És part de la vida“. Sobre les variants també es va pronunciar este dimecres l’enviat especial de l’OMS David Nabarro en una entrevista en la cadena britànica Sky News, en la qual va advertir que “continuaran arribant” i que “este problema de les variants és el que estem observant a tot el món“.

“Continuaran venint. Anirem de Delta a Lambda i després a les altres lletres gregues. Això és inevitable, i algunes d’estes variants seran problemàtiques, podran trencar la protecció relacionada amb la vacuna en algunes persones i això causarà problemes”, va abundar.

ÚLTIMES NOTÍCIES