Estudien la presència de coronavirus en l'aire interior en la Universitat de València

Els resultats de l'estudi permetran formular propostes de gestió per a reduir les possibilitats de contagi en espais interiors públics com a aules universitàries
Un projecte d'investigació estudia la presència de SARS-CoV-2 en l'aire interior en la Facultat de Química | ACN

La Facultat de Química de la Universitat de València està duent a terme la captació de mostres d'aire per a analitzar la presència del virus SARS-CoV-2 en l'aire interior de dos aules universitàries, dins del projecte AIRCOV, que investiga la presència del coronavirus en els aerosols i la seua possible vinculació amb la qualitat de l'aire.

Es tracta d'una proposta desenvolupada per personal investigador del Departament de Química Analítica de la institució i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) que va arrancar ahir, i continua fins demà en una de les aules del centre acadèmic. La setmana vinent seguirà en una altra aula.

Encara que inicialment en el projecte AIRCOV només es preveia la detecció i l'anàlisi d'aerosols, a les mostres que calia analitzar s'han afegit altres biològiques com a saliva tant de l'alumnat com del professorat del centre. La investigació es desenvolupa en aules universitàries de la Facultat de Química del Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, a on es fa la captació de mostres durant la jornada lectiva.

Quatre tipus de mostres

L'equip investigador utilitza quatre tipus de mostres que capten tota la matèria particulada (aerosols). Per a cada dependència es mesuren a demés els diferents paràmetres químics de la qualitat de l'aire com el CO₂, matèria en suspensió, humitat relativa i compostos orgànics volàtils (COV).

Els resultats de l'estudi permetran formular propostes de gestió per a reduir les possibilitats de contagi en espais interiors públics com a aules universitàries i centres d'atenció primària. El grup d'investigadors està liderat per Vicent Yusà, Salvador Garrigues i Xavier López-Labrador.

Sobre este tema, el professor associat del Departament de Química Analítica de la Universitat de València i responsable de l'Àrea d'investigació en Seguretat Alimentària de FISABIO, Vicent Yusà, explica que este projecte pretén investigar la presència de coronavirus en l'aire interior d'estos centres per a propiciar una millor comprensió de la transmissió per aerosols.

Seguretat en la docència

D'esta manera, es pretén establir elements de gestió sanitària en la docència universitària i en la seguretat dels centres d'atenció primària que ajuden a protegir la salut del personal docent, l'alumnat, pacients i personal sanitari, i disminuïsquen els riscos de transmissió.

En el cas dels centres d'atenció primària, s'han establit tres tipus d'àrees per a la presa de mostres: àrees amb presència de pacients; àrees exclusives per al personal sanitari; i àrees per al públic general. Les primeres anàlisis s'han dut a terme fa unes setmanes. S'han pres mostres a l'inici del dia (ambient sense virus) i al final de la jornada.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Els autocinemes valencians en situació de risc" "Avís del govern a tots els espanyols: «La possibilitat està damunt de la taula»"