Una jutge atribueix a la mare la decisió de vacunar a la seua filla davant la negativa del pare

La jutgessa del Jutjat de Primera Instància número 8 d’Alacant -Família- ha atribuït a una mare la decisió sobre la vacunació contra la covid-19 de la seua filla de 12 anys, davant la negativa del pare, que al·legava que les vacunes estan en fase experimental i que la menor sofreix un desordre genètic que li impedia saber si podria agreujar efectes secundaris. La jove s’havia mostrat a favor de rebre la seua dosi.

El que dicta el conveni regulador

En el conveni regulador es feia constar que els dos progenitors hauran d’autoritzar les vacunes no previstes en el calendari oficial, sempre que no siga suficient el mer consentiment de la menor.

La filla si volia la seua dosi

A la menor li van posar la primera dosi a l’agost, malgrat l’oposició del pare, i estava pendent de la segona per a setembre. La jove va expressar «clarament» la seua voluntat de ser vacunada encara que el seu pare tractava de convéncer-la en cas contrari. En este cas, la jutge atribueix a la mare la capacitat de decisió, atés que «és clara la postura de l’autoritat sanitària del nostre país, favorable a esta vacunació».

En este cas, la jutgessa entén que és procedent estimar la seua intervenció davant el desacord entre progenitors, però atribueix a la mare la capacitat de decisió, atés que l’Agència Europea de Medicaments va aprovar la utilització de la vacuna en menors de 12 a 17 anys, el Ministeri de Sanitat inclou en el pla de vacunació als adolescents compresos entre estes edats i, per tant, «és clara la postura de l’autoritat sanitària del nostre país, favorable a esta vacunació».

Sense proves per part del progenitor

Des d’esta perspectiva, la jutgessa considera que l’interés de la menor «implica atorgar la facultat de decisió a aquell dels progenitors que pretén atendre esta postura». A més, en este cas, assenyala que el pare no aporta cap prova tendent a acreditar que les circumstàncies de la menor, per la patologia que al·legue, suposen un risc per a la vacunació de la menor.

I afegeix que la menor és la titular del dret a la seua salut i del dret a la informació, per la qual cosa el seu «desig, voluntat i preferència de ser vacunada, ha de ser tingut en compte en la resolució de la controvèrsia suscitada, encara que la menor estiga subjecta a la pàtria potestat dels seus progenitors».

En benefici de la menor

L’advocat que ha representat a la mare de la menor, Joaquín Martínez Alberca, ha assenyalat a Europa Press que estan molt contents amb la resolució davant una situació que «podria ser molt perjudicial per a la xiqueta», perquè s’han atés les seues al·legacions fonamentades en la defensa del benefici de la menor, que va manifestar en l’exploració el seu desig de rebre la vacuna, i també per raons de salut pública.

ÚLTIMES NOTÍCIES