Mostren un robot que vacuna sense agulles

Este robot Cobi és capaç d'aconseguir fer una injecció intramuscular sense usar agulles

Des de ben menuts rebem un fum de vacunes, al llarg de la nostra vida hem acumulat un gran nombre d'elles. Només de coronavirus, per exemple, al diumenge últim s'havien aplicat 7280 milions en tot el planeta (61,6 milions a l'Argentina, segons el lloc OurWorldInData). Així que la cerca d'alternatives al mètode que es ve aplicant fa dècades, que involucra una persona aplicant la dosi amb una xeringa i una agulla descartable, sempre és present.

Una alternativa?

La que proposa la companyia canadenca Cobionix amb el seu robot Cobi, capaç d'aconseguir fer una injecció intramuscular sense usar agulles: inserta el líquid a alta pressió contra la pell, i genera el mateix efecte que una injecció (alliberar el líquid de la vacuna en el teixit intramuscular) sense dolor i sense dependre de la burxada de l'agulla. La companyia no va donar, fins ara, més detalls de com ho aconsegueix.

<>

El robot multidòsis

El robot, a més, podria funcionar aplicant múltiples dosis: cada pacient va passant enfront del robot, li mostra una targeta i amb esta el robot sap quin vacuna aplicar. Fa servir, també, un radar làser (un LiDAR, com usen les actuacions autònomes) per a tenir una imatge precisa de l'anatomia del pacient per a determinar el millor lloc per a inserir la vacuna.

Cobi, el robot vacunador

Ara com ara és una proposta amb diverses incògnites: el cost, i també l'operació, ja que no és el mateix posar-li l'home al robot que la cua (el mateix robot, amb un gest, indica com posar-se); cal confiar en una màquina que no té un operador humà; a més, ha de demostrar-se que l'impacte sobre la pell és menys dolorós que la burxada, i més eficient. Però pot resultar una bona alternativa per als qui li tenen por a les agulles.

Segons li va explicar el fabricant a New Atles, el robot estarà llest per a ser usat en un parell d'anys.

Ja hi ha altres robots relacionats en el tema covid

L'empresa hongkonesa Hanson Robotics, ha creat a un nou robot humanoide. El seu nom és Grace i ha estat dissenyat per a interactuar amb ancians i aïllats per la pandèmia del coronavirus.

"Puc visitar a la gent i alegrar-los el dia amb estimulació social ... Però també puc fer teràpia de conversa, prendre biolecturas i ajudar als proveïdors d'atenció mèdica", va dir Grace a Reuters mentre estava dret al costat de la seua "germana", Sophia, en el creador Hanson. Taller de robòtica a Hong Kong.

Vestida amb un uniforme d'infermera blava, Grace té trets asiàtics, cabell castany llarg fins al coll i amb una cambra tèrmica en el seu pit que pot prendre la temperatura i mesurar la capacitat de resposta dels malalts. Utilitza intel·ligència artificial per a diagnosticar a un pacient, és capaç de visitar gent, fer teràpia de conversa i prendre biolectures. Segons el fundador, David Hanson, Grace planeja alleujar la càrrega del personal de primera línia de l'hospital aclaparat per la pandèmia.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Sanitat ha administrat ja gairebé 600.000 dosis extra de la vacuna contra el coronaviru" "Ómicron: la variant del coronavirus que preocupa els científics"