Tornen les muixerangues i balls a Algemesí dos anys després


Rebre les notícies de València Diari

Després de dos anys de llarga espera a causa del coronavirus, i suspensions, Algemesí recupera la festa en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut, que va celebrar per última vegada al setembre de 2019. Este dimecres, la Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers de la localitat de la Ribera Alta, coincidint amb el desé aniversari de la declaració d’esta festivitat com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco.

Una tradició molt consolidada

Al llarg de segles, generació rere generació, els algemesinencs han consolidat la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen al llarg de quinze hores de processons amb representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat, com la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga, acompanyades de la música del tabalet i la dolçaina, o les Llauradores, acompanyades d’instruments de vent propis de les bandes de música. També tornaran els balls dels Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes i el Bolero, entre altres.

El programa d’actes

El programa d’actes de la commemoració s’iniciarà amb una missa a les 10.30 hores en el claustre del Convent de Sant Vicent. A les 11:30 hores està previst que comence una processó des del convent de Sant Vicent. Els balls actuaran en arribar a la plaça Major, on s’espera l’arribada de la Mare de Déu de la Salut. Després, la patrona farà l’entrada a la basílica de Sant Jaume després de dos anys, escortada per les muixerangues i envoltada per tots els balls, que s’interpreten alhora.

Una festa que és història

Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història. Una festa en la qual cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons.

Muixeranga, tabalet i dolçaina, llauradores…

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats per la música del tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Este ampli repertori musical també forma part de la cultura tradicional ancestral algemesinenca.

Distància de seguretat i ús de mascareta

Cada any participen al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons. Per este motiu, l’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa han demanat a totes les persones que segueixen la processó que eviten massificacions, intenten mantenir la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

 

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies