El 25 d’Abril, dia que commemora l’autogovern perdut després de la Batalla d’Almansa del segle XVIII, la Diputació de València ha fet una crida a la unitat política per a recuperar el dret civil valencià establert en l’Estatut d’Autonomia. Aquesta iniciativa es va portar a terme en un acte celebrat a la seu de la institució provincial, en col·laboració amb Juristes Valencians, i va comptar amb la participació de diversos grups polítics, a excepció de Vox.
En la seva intervenció, la professora de la Universitat de València, Pilar Hernando, va recordar el valencianisme actiu durant la Segona República, on van emergir diversos projectes d’estatut d’autonomia que buscaven la recuperació de la personalitat pròpia del territori valencià, a més de l’autogovern i la capacitat legislativa en matèria civil. “Era una reivindicació essencial per a la restauració dels drets d’un poble que va patir la humiliació de la Batalla d’Almansa”, va comentar.
Hernando va subratllar que el poble valencià “mai ha deixat de reclamar” aquests drets civils i que és just i necessari per a la reconeixença de la seva identitat. Ha deixat clar que només cal voluntat política per realitzar-ho. “En la República, la falta de unitat política entre els partits valencians va ser un dels grans errors. Ara que tenim l’autonomia, és crucial no repetir els errors del passat i exigir el nostre dret foral”, va afegir.
El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, va remarcar que les Corts “no han estat a l’altura” per no commemorar el 25 d’Abril, assenyalant responsabilitats a la presidenta, Llanos Massó (Vox), i també a la Mesa del Parlament. Va criticar també els partits que no han donat suport a reformes necessàries per recuperar el dret civil valencià, subratllant la necessitat de tancar ferides del passat.
Chirivella va exigir la derogació dels Decrets de Nova Planta i va reclamar, mitjançant una llei, l’eliminació de qualsevol carrer que porte el nom de Felip V, símbol d’un passat que no representa els valents del territori. “Hem d’avançar cap a un futur just”, va afirmar.
La diputació va aprovar una moció sol·licitant al Congrés la derogació expressa dels decrets del XVIII, que van afectar els territoris de la Corona d’Aragó. El president Vicent Mompó va explicar que es busca defensar l’autogovern i acabar amb la discriminació històrica. En el decurs de l’acte, Reme Mazzolari (PP) va fer una crida al Congrés per impulsar lleis que posin en valor la història i drets d’aquestes nacionalitats històriques.
Neus Garrigues (PSPV) va demanar que la tramitació d’aquesta proposta siga d’urgència, mentre que Dolors Gimeno (Compromís) va proposar activitats que promoguen el dret civil valencià. Finalment, la vicepresidenta, Natàlia Enguix (Ens Uneix), va criticar la falta d’accions per part de la Cambra baixa pel que fa a aquestes reformes, que limiten l’autogovern segons l’Estatut d’Autonomia. L’acord final es dirigirà a tots els grups polítics nacionals i autonòmics, així com a la Federació de Municipis i a la Casa Reial.
La setmana anterior, Llanos Massó (Vox) va suspendre els actes commemoratius del 25 d’Abril, citant la polarització política actual i l’impacte de la dana com a motius principals. En lloc d’aquests actes tradicionals, el ple ordinari del 15 de maig acollirà una declaració institucional.